Hyppää sisältöön

EU:n kilpailukykyministerit koolla Brysselissä: keskustelussa sisämarkkinoiden tulevaisuus ja eurooppalaisen teollisuuden kilpailukyky

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2024 13.46
Tiedote

EU:n kilpailukykyministerit kokoontuvat Brysselissä 23.-24.5.2024. Tutkimuksesta ja innovaatioista sekä avaruudesta vastaavien ministerien kokouksissa 23.5. Suomea edustaa elinkeinoministeri Wille Rydman. Sisämarkkinat ja teollisuuspolitiikka –kokoonpanossa 24.5. Suomea edustaa työministeri Arto Satonen.

Sisämarkkinat ja teollisuuspolitiikka -kokouksessa pyritään hyväksymään päätelmät 1) sisämarkkinoiden tulevaisuudesta huomioiden myös Italian entisen pääministeri Enrico Lettan sisämarkkinaraportti ja 2) kilpailukykyisestä eurooppalaisesta teollisuuspolitiikasta. Suomen kannalta molempien päätelmien hyväksyminen neuvostossa olisi tärkeää. Neuvostossa käydään keskustelua päätelmien pohjalta sisämarkkinoiden tulevaisuudesta. Suomelle kilpailulliset ja toimivat sisämarkkinat ovat EU:n strategisen kilpailukyvyn vahvistamisen ytimessä.  Suomi vetää samanmielisten maiden ryhmää, jonka kanssa yhteistyössä Suomi pyrkii vaikuttamaan komissioon edistääkseen sisämarkkinoiden toimintaa.  

Avaruusasioissa ministerit keskustelevat Euroopan avaruuslaista näkökulmanaan avaruustoiminnan turvallisuus, häiriönsietokyky ja kestävyys. Lisäksi tarkoituksena on hyväksyä päätelmät kilpailukyvyn vahvistamisesta avaruudessa. Samaan aikaan järjestetään myös Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja kilpailukykyneuvoston yhteinen avaruusneuvosto, jossa on myös aiheena avaruusalan kilpailukyvyn vahvistaminen. 

Tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavat ministerit hyväksyvät poliittisen yhteisymmärryksen eurooppalaisen suurteholaskennan yhteisyritystä koskevan EuroHPC-asetuksen päivittämisestä sekä päätelmät tutkimuksen hyödyntämisestä ja Horisontti 2020 –puiteohjelman loppuarvioinnista. Lisäksi hyväksytään neuvoston suositus tutkimuksen turvallisuuden parantamisesta. Ministerit myös keskustelevat kehittyneitä materiaaleja koskevista tutkimus- ja innovaatiotoimista.

Lisätiedot: 
työministerin erityisavustaja Jukka Sarhimaa, 029 504 7330
elinkeinoministerin erityisavustaja Teemu Hartikainen, 050 563 0200
erityisasiantuntija Isabella Paju, 029 504 7437
erityisasiantuntija, kilpailukykyneuvostokoordinaattori Taru Löyttymäki, 029 504 7177