Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU:n työ- ja sosiaaliministerien tapaamisen aiheena Porton sosiaalihuippukokouksen seuranta, eurooppalainen ohjausjakso ja vammaisten työllisyys

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2022 12.53
Tiedote
EU-lippu

EU-maiden työ- ja sosiaaliasioista vastaavat ministerit tapaavat työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden (TSTK) -neuvostossa Luxemburgissa 16.6.2022. Suomea neuvostossa edustavat työministeri Tuula Haatainen ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Ministerit keskustelevat vammaisten henkilöiden työllisyydestä ja työllistymisen esteiden poistamisesta. Työministeri Haatainen kertoo puheenvuorossaan hallitusohjelman työkykyohjelmasta sekä tänä kesänä toimintansa aloittavasta Työkanavasta.

”Työ on tärkeä tapa osallistua yhteiskuntaan. Työkanava on keskeinen työkalu, jonka avulla saamme osatyökykyisten osaamisen ja työpanoksen työmarkkinoiden käyttöön sekä edistämme kaikkein heikoimmin työllistyvien polkua työelämään. Viimeistään vallitseva työvoimapula on toivottavasti herättänyt kaikki työnantajat siihen, että potentiaalia on uskallettava nähdä myös niissä työnhakijoissa, jotka on ollut liian helppo aiemmin sivuuttaa rekrytoinneissa”, työministeri Haatainen sanoo.

Lisäksi ministeri Haatainen osallistuu lounaskeskusteluun ukrainalaisten pakolaisten työllistymisestä. Ministeri korostaa tarvetta huolehtia siitä, että usein haavoittuvassa asemassa olevat pakolaiset eivät joudu väärinkäytösten, hyväksikäytön tai jopa ihmiskaupan uhreiksi.

EU ja Suomi tavoittelevat köyhyyden vähentämistä

Porton sosiaalihuippukokouksessa keväällä 2021 sovittiin työllisyyttä, osaamista sekä köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämistä koskevista tavoitteista. Jäsenmaat ovat nyt asettaneet kansalliset tavoitteensa ja ministerit keskustelevat etenemisestä kohti näitä tavoitteita. Suomi tavoittelee köyhyys- tai syrjäytymisriskin vähentämistä 100 000 ihmiseltä vuoteen 2030 mennessä

“Köyhyyden vähentäminen vaatii laaja-alaista yhteiskuntapolitiikkaa ja pitkäjänteistä työtä, jossa eri toimijoiden yhteistyö on avainasemassa. Olemme aloittaneet toimintasuunnitelman valmistelun köyhyyden vähentämiseksi yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa”, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen. 

Ministerit keskustelevat myös eurooppalaisesta ohjausjaksosta, jonka avulla koordinoidaan EU:n ja sen jäsenmaiden talous-, finanssi-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa. Neuvosto hyväksyy vuoden 2022 maakohtaiset suositukset sekä työllisyyskomitean ja sosiaalisen suojelun komitean näkemyksen maakohtaisten suositusten 2022 arvioinnista sekä vuosien 2019 ja 2020 suositusten toimeenpanosta.

Suomelle komissio suosittaa muun muassa vuosina 2020−2027 sosiaaliturvauudistuksen toteuttamista siten, että se lisäisi järjestelmän tehokkuutta, parantaisi työnteon kannustimia ja tukisi julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä.

Suomalaiset ministerit tapaavat myös seuraavan EU-puheenjohtajamaa Tšekin ministerin. Lisäksi ministeri Haataisella on kahdenvälinen tapaaminen Tanskan työministerin ja ministeri Sarkkisella Slovenian sosiaaliministerin kanssa.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Piritta Jokelainen, p. 0295 047 353
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Jiri Sironen p. 040 450 9077
asiantuntija Juuli Hakulinen, STM, p. 0295 163 651

 
Sivun alkuun