Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kotoutumista edistävistä palveluista maksetaan kunnille korvausta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2023 12.19
Uutinen
Kuvituskuva.

Kotoutumislakia on muutettu, jotta Ukrainasta paenneiden kotoutumista edistävät palvelut voidaan turvata. Muutoksen jälkeen valtio voi maksaa kunnille ja hyvinvointialueille korvauksia kotoutumista edistävien palveluiden järjestämisestä niille tilapäistä suojelua saaville, joilla on kotikunta.

Kotoutumislakia ja vastaanottolakia on muutettu, jotta Ukrainasta paenneiden kotoutumista edistävät palvelut voidaan turvata. Kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin (1386/2010, jäljempänä kotoutumislaki) tehtyjen muutosten (1083/2022) mukaan valtio voi maksaa kunnille ja hyvinvointialueille korvauksia kotoutumista edistävien palveluiden järjestämisestä, kun tilapäistä suojelua saavalla on kotikunta.  

Vastaanottolain muutokset täsmentävät sääntelyä tilanteissa, joissa tilapäistä suojelua saava saa kotikunnan. Esitykseen liittyvästä rahoituksesta on sovittu budjettiriihessä syksyllä 2022.  

Molemmat lait tulevat voimaan 1. päivänä maaliskuuta 2023. 

Kunnan pitää tehdä sopimus ELY-keskuksen kanssa

Kunnalle aiheutuneita kustannuksia voidaan korvata, jos kunta on laatinut kotouttamisohjelman ja tehnyt ELY-keskuksen kanssa sopimuksen kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. 

Lakimuutoksen jälkeen myös tilapäistä suojelua saaviin sovelletaan kuntaan osoittamista koskevaa sääntelyä. Haavoittuvassa asemassa olevalle, tilapäistä suojelua saavalle, joka täyttää kotikunnan saamisen edellytykset, voidaan siis osoittaa kuntapaikka. Pääosa tilapäistä suojelua saavista muuttaa kuntaan kuitenkin itsenäisesti tai vastaanottokeskuksen tukitoimia hyödyntäen.  

Alkukartoituskorvaus on 700 euroa

Lisäksi alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tullut tilapäistä suojelua saava lapsi tai nuori, jolla on kotikunta, saa asumisen ja tuen sekä palvelut samoin kuin ilman huoltajaa alaikäisenä maahan tullut kansainvälistä suojelua saava lapsi tai nuori.  

Tilapäistä suojelua saavalle voidaan jo tälläkin hetkellä laatia alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma, alaikäisen kotoutumissuunnitelma tai perheen kotoutumissuunnitelma. Alkukartoituskorvaus kunnalle on 700 euroa henkilöä kohden. 
 
Lisätietoja:

johtava asiantuntija Mira Sinkkonen, p. 0295 047 293

 
Sivun alkuun