Hyppää sisältöön

Kvanttiteknologiastrategian valmistelu käynnistynyt

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2024 9.10
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on käynnistänyt valmistelun kvanttiteknologiastrategiasta. Päämääränä on, että kvanttiteknologioiden rooli elinkeinoelämän uudistumisessa vahvistuu ja maamme menestyy kansainvälisessä kilpailussa.

Strategiatyö tukee yritysten ja tutkimusorganisaatioiden valmiuksia hyödyntää kvanttilaskennan ja –teknologioiden mahdollisuuksia radikaalien, uusien ratkaisujen kehittämisessä ja vahvistaa alan osaamista sekä pitkäjänteistä arvonluonnin kehitystä. Strategia tulee ottamaan kantaa siihen, miten vahvistamme yritysten ja tutkimusorganisaatioiden vuorovaikutusta niin, että tutkimusorganisaatiot kykenevät kehittämään uutta tietoa ja osaamista ja yritykset niiden pohjalta disruptiivisia ratkaisuja markkinoille.

”Tämän strategian tavoitteena on luoda vahva perusta kvanttiteknologioiden tutkimukselle, kehittämiselle ja hyödyntämiselle, mikä vahvistaa Suomen kilpailukykyä globaalissa taloudessa. Nyt alkavan työn avulla voimme varmistaa, että Suomi säilyy kilpailukykyisenä tieteen, osaamisen ja uuden liiketoiminnan näkökulmasta. Haluamme vahvistaa yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen vuorovaikutusta sekä Suomessa että kansainvälisesti”, kertoo strategiatyötä vetäjä VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Kvanttiteknologioiden tutkimusta ja kehittämistä on tuettu Suomen Akatemian, Business Finlandin, OKM:n ja TEM:n rahoituksella. Suomalaiset ovat menestyneet hyvin myös EU:n TKI-ohjelmien kvanttiteknologiaan liittyvissä hauissa. 

Työryhmän puheenjohtajana toimii VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja varapuheenjohtajana teollisuusneuvos Maija Lönnqvist TEM:sta. Työryhmän jäsenet ovat erityisasiantuntija Kaisa Kopra  LVM), opetusneuvos Laura Taajamaa (OKM), erityisasiantuntija Kalle Piirainen (PLM), johtava asiantuntija Hanna-Miina Sihvonen (SM), erityisasiantuntija Henri Loukusa (UM), apulaiskyberturvallisuusjohtaja Stefan Lee (Valtion kyberturvallisuusjohtajan toimisto), Head of Quantum Computing Campaign Outi Keski-Äijö (Business Finland), johtava tiedeasiantuntija Anna Kalliomäki (Suomen Akatemia), kvanttilippulaivan johtaja Peter Liljeroth (Aalto-yliopisto), kehityspäällikkö Mikael Johansson (CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy), tutkimuspäällikkö Pekka Pursula (VTT), Head of External Relations Elsi-Mari Borrelli (Algorithmiq), Government Relations Manager Milja Kalliosaari (IQM Oy) Chief Science Officer Janne Lehtinen (SemiQon Technologies Oy) ja päällikkö, Ville Peltola (Teknologiateollisuus ry).

Hallitusohjelmassa kvanttilaskenta on tunnistettu yhdeksi avainteknologioista. Hallitus on päättänyt investoida kvanttitietokoneen kehitykseen ja mm. Kvanttinovan kautta tapahtuvaan puolijohdeteknologian kehittämiseen sekä seuraavaan yhteiseurooppalaiseen supertietokoneeseen, joka on keskeinen alusta uusien teknologioiden kuten kvanttilaskennan ja tekoälyn kehittämiselle.

Työryhmän toimikausi on 1.5.-31.12.2024. 

Lisätiedot: 
työryhmän sihteeri, johtava asiantuntija Teija Palko, TEM, p. 029 506 4122
työryhmän sihteeri, neuvotteleva virkamies Martti Myllylä, p. 029 504 8034
työryhmän sihteeri, Manager, Relations, Microelectronics and Quantum, Jenny Hasu VTT, p. 040 65 83510