Hyppää sisältöön

Det föreslås nya skyldigheter för aktörer som tillhandahåller privat arbetskraftsservice inom sjöfartsbranschen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 7.3.2024 13.31
Nyhet

Regeringen lämnade den 7 mars 2024 en proposition till riksdagen med förslag till genomförande av de ändringar som 2022 gjordes i koden i Internationella arbetsorganisationens sjöarbetskonvention. Genom propositionen godkänner man ändringarna och sätter dem i kraft nationellt.

De tillägg som gjordes i koden 2022 gäller bland annat privat arbetskraftsservice inom sjöfartsbranschen och årlig rapportering av dödsfall bland sjömän till Internationella arbetsorganisationen. Utifrån dessa föreslås det ändringar i den nationella lagstiftningen.  

I propositionen föreslås nya skyldigheter för aktörer som tillhandahåller privat arbetskraftsservice inom sjöfartsbranschen. Det handlar bland annat om informationsskyldighet när det gäller arbetsavtal och skyldighet att försäkra sig om rätten till ersättning för fordringar som grundar sig på ett anställningsförhållande. Syftet är att se till att man på behörigt sätt följer tillämplig lagstiftning och arbetskollektivavtal när det rör sig om anställningsförhållanden för personer som förmedlas till arbete till sjöss och att personerna är kompetenta för uppgiften.

För att fullgöra skyldigheten att rapportera om dödsfall föreslås det att arbetsgivaren ska underrätta arbetarskyddsmyndigheten om arbetstagarens dödsfall under resan.  

De ändringar som föreslås i lagen om sjöarbetsavtal och lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och som grundar sig på ändringarna av koden i sjöarbetskonventionen ska träda i kraft den 23 december 2024. De föreslagna ändringarna i lagen om ordnande av arbetskraftsservice träder i kraft den 1 januari 2025.

Den ändring av teknisk natur som föreslås i lagen om sjöarbetsavtal träder dock i kraft den 1 juli 2024.

Mer information:
Katariina Jämsén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 143