Hyppää sisältöön

Nuorten liikkuvuussopimus voimaan maaliskuussa: suomalaisnuoret voivat jatkossa matkustaa ja työskennellä Kanadassa jopa vuoden ajan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.1.2024 13.41
Tiedote

Sopimus nuorten liikkuvuudesta helpottaa maiden 18–35-vuotiaiden nuorten mahdollisuuksia tutustua toiseen maahan matkustamalla ja työskentelemällä tilapäisesti. Sopimus tulee voimaan 1.3.2024.

Suomalaiset ja kanadalaiset nuoret voivat jatkossa tutustua vastavuoroisesti toisen maan kulttuuriin, kieliin ja yhteiskuntaan. Toisessa maassa voi oleskella ja työskennellä jopa vuoden ajan.

”Tämä on hieno mahdollisuus suomalaisille ja kanadalaisille nuorille sekä työnantajille. Ulkomailta voi saada arvokasta ja hyödyllistä työkokemusta”, työministeri Arto Satonen sanoo.

Suomella on jo voimassa työlomasopimukset eli niin sanotut working holiday -sopimukset Australian (2002), Uuden-Seelannin (2004) ja Japanin (2023) kanssa. Suomen ja Kanadan välinen sopimus on vielä näitä työlomasopimuksia laajempi. Työlomasopimuksella toiseen maahan tullaan ensisijaisesti lomailemaan, ja oleskelua voi täydentää opiskelemalla tai työskentelemällä. Suomen ja Kanadan välinen sopimus sallii työlomasopimuksen lisäksi myös ensisijaisesti työskentelemään tai työharjoitteluun tulemisen. 

Yksittäinen hakija voi saada sopimukseen perustuvan oleskeluluvan kerran jokaisella eri perusteella, eli yhteensä kolmesti (työlomasopimus, työskentely tai työharjoittelu). Jokaisella kerralla lupa voidaan myöntää enintään vuodeksi.

Oleskelulupaa haetaan kohdemaan viranomaiselta

Sopimukseen perustuvat oleskeluluvat Suomeen haetaan Maahanmuuttovirastolta. Kanadaan kohdistuvien sopimukseen perustuvien lupien hausta vastaavat Kanadan viranomaiset.

Suomalaisnuoret hakevat Australiaan vuosittain arviolta lähes tuhat työlomasopimukseen perustuvaa lupaa. Uuteen-Seelantiin haetaan vuosittain arvion mukaan useita satoja lupia. Australiasta ja Uudesta-Seelannista Suomeen kohdistuvien hakemusten määrä on sen sijaan pienempi.

Suomen ja Kanadan välinen sopimus allekirjoitettiin maaliskuussa 2023. Valtioneuvosto esitti 11.1.2024, että tasavallan presidentti hyväksyy sopimuksen ja vahvistaa lain 12.1.2024. Näin ollen sopimus tulee voimaan 1.3.2024. Voimaantulosta säädetään erikseen myöhemmin annettavalla valtioneuvoston asetuksella.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Jarmo Tiukkanen, p. 0295 047 355