Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ravintolat ovat kiinni 18. huhtikuuta asti – tiedote selkokielellä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 30.3.2021 10.40
Tiedote

Ravintolat suljettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran 9.3.2021. Eduskunta ja tasavallan presidentti hyväksyivät 28.3.2021 lain, jolla ravintoloiden väliaikaista sulkua jatketaan. Ravintolat ovat kiinni asiakkailta kolme viikkoa eli 18.4.2021 asti.

Selko-tunnus Ravintolat pidetään kiinni niissä maakunnissa, joissa koronavirus leviää paljon eli koronatilanne on huonoin. Ravintolat on pakko pitää kiinni, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan vähentää.

Mitä maakuntia sulku koskee?

Maakuntien koronatilanne on muuttunut ensimmäisen sulun jälkeen, joten uusi sulku koskee osittain eri maakuntia kuin aiemmin.

Ravintolat täytyy sulkea 29.3. alkaen seuraavissa maakunnissa ja Kittilän kunnassa:

1) Uusimaa
2) Varsinais-Suomi
3) Satakunta
4) Kanta-Häme
5) Pirkanmaa
6) Päijät-Häme
7) Kymenlaakso
8) Etelä-Karjala
9) Etelä-Savo
10) Pohjois-Savo
11) Pohjois-Karjala
12) Keski-Suomi
13) Pohjanmaa
14) Pohjois-Pohjanmaa
15) Kittilä.

Ravintolat voivat olla auki asiakkaille seuraavissa maakunnissa: Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Kainuu. Ravintolat voivat olla auki myös Lapin maakunnassa, mutta eivät Kittilässä.

Ravintolat voivat olla auki näissä maakunnissa, koska koronavirus ei leviä niissä tällä hetkellä. Ravintoloiden täytyy kuitenkin noudattaa rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla. Ravintolat täytyy esimerkiksi sulkea klo 23. Alkoholin myyminen ravintoloissa täytyy lopettaa klo 22.

Valtioneuvosto voi muuttaa ohjeistusta, jos koronatilanne muuttuu. Jos koronatilanne huononee jollain alueella, alueen ravintolat täytyy sulkea asiakkailta. Jos koronatilanne paranee jollain alueella, valtioneuvosto voi antaa luvan avata alueen ravintolat.

Mitä ravintoloita sulku koskee?

Sulku koskee kaikkia kahviloita, ravintoloita, baareja ja yökerhoja, jotka ovat auki asiakkaille. Myös ravintoloiden terassit täytyy pitää kiinni.

Asiakkaat voivat kuitenkin tilata ja hakea ruokaa mukaan ravintoloista sulun aikana. Ravintoloista voi tilata ruokaa myös ruuankuljetuspalveluiden kautta.

Sulku ei koske sellaisia ravintoloita, jotka ovat auki vain tietyille asiakkaille. Esimerkiksi vanhainkotien ruokalat ja työpaikkojen henkilöstöravintolat saavat olla auki.

Miten valtio tukee ravintoloita?


Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut sulkemiskorvauksia ravintoloille. Sulkemiskorvausten avulla ravintolat voivat saada kohtuullisen korvauksen sulun ajalta. Korvaukset ovat osa yritysten kustannustukea. Kustannustuki on rahallinen tuki yrityksille, joiden tulot ovat vähentyneet merkittävästi koronaepidemian vuoksi.


Eduskunta käsittelee sulkemiskorvauksia tällä hetkellä. Jos eduskunta hyväksyy esityksen sulkemiskorvauksista, yritykset voivat alkaa hakea korvauksia Valtiokonttorista toukokuussa.

Lisätiedot ravintoloiden sulkemisesta:
hallitusneuvos Liisa Huhtala, työ- ja elinkeinoministeriö, puhelinnumero 029 504 7062
Lisätiedot kustannustuesta:
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, työ- ja elinkeinoministeriö, puhelinnumero 0295 063 732
 

 
Sivun alkuun