Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Selvitys tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten työmarkkina-asemasta ja työvoimapalveluista käynnistyy

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2023 9.18
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen tarkoituksena on tuottaa tietoa tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten työmarkkina-asemasta ja työvoimapalveluiden käytöstä. Tuloksia voidaan hyödyntää palveluiden kehittämiseen ja ukrainalaisten työllistymisen edistämiseen.

Helmikuun 2023 loppuun mennessä Suomeen oli saapunut noin 50 000 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Heistä tulorekisterin mukaan 5 200 oli palkkatöissä ja 8 000 rekisteröitynyt työnhakijaksi TE-palveluihin helmikuussa 2023. Ukrainasta paenneet voivat aloittaa työnteon heti tilapäistä suojelua saatuaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksen tilaama selvitys tarkastelee tilapäistä suojelua saavien työmarkkina-asemaa ja työvoimapalveluiden käyttöä. Tarkoituksena on saada tietoa siitä, miten yhteiskunta ja työmarkkinat ovat ottaneet vastaan Ukrainasta paenneet.

Selvityksessä kartoitetaan, mitkä tekijät ovat edesauttaneet ja hidastaneet tilapäistä suojelua saavien työllistymistä. Tuloksia voidaan hyödyntää TE-palveluiden ja kotoutumispalveluiden kehittämiseen sekä edistämään tilapäistä suojelua saavien työllistymistä ja kotoutumista. Tavoitteena on myös saada enemmän tietoa tilapäistä suojelua saavien suunnitelmista muuttaa Suomen sisällä tai pois Suomesta.
 
Selvityksen toteuttaa Owal Group Oy ja se valmistuu syyskuussa 2023. Selvitys toteutetaan muun muassa haastatteluilla ja sähköisillä kyselyillä TE-toimistojen asiantuntijoille, työnantajille ja tilapäistä suojelua saaville ukrainalaisille. Kyselyä jaetaan suoraan kohderyhmille toukokuun aikana.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Juho Peltonen, TEM, p. 0295 047 119

 
Sivun alkuun