Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

En utredning om ställningen på arbetsmarknaden och arbetskraftsservicen för ukrainare som får tillfälligt skydd inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2023 9.18
Pressmeddelande

Syftet med den utredning som arbets- och näringsministeriet beställt är att producera information om ställningen på arbetsmarknaden och om användningen av arbetskraftsservice för ukrainare som får tillfälligt skydd. Resultaten kan utnyttjas för att utveckla servicen och främja sysselsättningen av ukrainare.

Fram till utgången av februari 2023 hade cirka 50 000 ukrainare som får tillfälligt skydd anlänt till Finland. Enligt inkomstregistret hade 5 200 av dem lönearbete och 8 000 hade registrerat sig som arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån i februari 2023. Personer som flytt från Ukraina kan börja arbeta genast efter att de har fått tillfälligt skydd.

Den utredning som arbets- och näringsministeriets kompetenscenter för integration av invandrare beställt granskar ställningen på arbetsmarknaden och användningen av arbetskraftsservice för personer som får tillfälligt skydd. Syftet är att få information om hur samhället och arbetsmarknaden har tagit emot personer som flytt från Ukraina.

I utredningen kartläggs vilka faktorer som har främjat och fördröjt sysselsättningen av dem som får tillfälligt skydd. Resultaten kan utnyttjas för att utveckla arbets- och näringstjänsterna och integrationstjänsterna samt för att främja sysselsättningen och integrationen av dem som får tillfälligt skydd. Målet är också att få mer information om planerna att flytta inom eller från Finland för personer som får tillfälligt skydd.
 
Utredningen genomförs av Owal Group Oy och den blir klar i september 2023. Utredningen genomförs bland annat genom intervjuer och elektroniska enkäter till sakkunniga vid arbets- och näringsbyråerna, arbetsgivare och ukrainare som får tillfälligt skydd. Enkäten delas ut direkt till målgrupperna i maj.

Ytterligare information:
Juho Peltonen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7119

 
Tillbaka till toppen