Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Strateginen kehittäminen ja rahoitus esillä Matkailufoorumin kokouksessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2021 17.13
Uutinen

Matkailufoorumi keskusteli 13.12.2021 elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla Suomen matkailustrategian uudistamisesta ja matkailualalle kohdentuvasta julkisesta rahoituksesta. Strategian toimenpiteet ovat edenneet kaikissa teemoissa jo ensimmäisellä seurantajaksolla vuosina 2019–2021.

Matkailufoorumissa esille nousseiden näkemysten mukaisesti matkailustrategiaa uudistetaan kevyesti. Uudistustyö toteutetaan työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimana. Seuraavaksi suunnitellaan käytännön toteutus ja aikataulu. 

Kokouksessa esillä olivat alan julkisen rahoituksen ja tuen kohdentuminen. Valmisteilla olevan selvityksen mukaan matkailun julkinen kokonaisrahoitusvolyymi vuosina 2014–2020 on ollut yhteensä yli 693 miljoonaa euroa, josta matkailun hanketoiminnan rahoitus on ollut yli 367 miljoonaa euroa. Hankerahoituksesta merkittävin osa (339 milj. euroa) on kohdistunut EU-osarahoitteiseen hanketoimintaan. 

Selvitysluonnoksessa todetaan muuan muassa, että rahoitusta tulisi kohdentaa jatkossa entistä vahvemmin useita hankkeita sisältäviin koordinoituihin teemakohtaisiin kehittämiskokonaisuuksiin. Eri rahoituslähteiden välistä koordinaatiota, työnjakoa ja tarvittaessa yhdensuuntaisuutta tulisi kehittää matkailun kehittämisteemojen tukemisessa. Matkailufoorumi tunnisti kehittämistarpeet ja puhui isompien, yhteisten kehittämishankkeiden puolesta. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama selvitys julkaistaan tammikuussa 2022.

Matkailufoorumi edistää Suomen matkailustrategian 2019–2028 toimeenpanoa. Se myös seuraa ja arvioi alan toimintaympäristön ja ilmiöiden kehittymistä sekä tukee matkailun politiikkatoimenpiteiden valmistelua. Foorumin puheenjohtajana toimii elinkeinoministeri Mika Lintilä ja varapuheenjohtajana TEM:n ylijohtaja Ilona Lundström

Foorumissa ovat edustettuina alan kannalta keskeiset ministeriöt sekä niiden hallinnonalojen yksiköt, maakuntien liitot ja valtion aluehallinto, matkailun alueorganisaatiot, matkailuyritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot sekä järjestöt. Matkailufoorumin sihteeristö toimii työ- ja elinkeinoministeriössä. 

Lisätiedot: 
johtava asiantuntija Sanna Kyyrä, TEM, p. 029 504 7012
 

 
Sivun alkuun