Hyppää sisältöön

Työelämän monimuotoisuusopas ja yritysvalmennukset helpottavat monimuotoisten työyhteisöjen rakentamista 

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2022 11.46
Tiedote
Eriväristen ihmisten kämmeniä päällekkäin.

Jokaiselle avoin, syrjimätön työelämä on kaikkien etu: Suomi tarvitsee lisää osaajia, monimuotoiset tiimit vahvistavat yritysten kasvua ja lisäävät Suomen houkuttelevuutta investointimaana. Työelämän monimuotoisuusohjelmaan kuuluva opas ja yrityksille suunnattu IMAGO-valmennuspalvelu tarjoavat työyhteisöille käytännön neuvoja, miten monimuotoisia, kaikki hyväksyviä inklusiivisia työpaikkoja rakennetaan ja johdetaan. 

Pula osaavasta työvoimasta on monilla aloilla ja alueilla jo kasvun este. Tämän vuoksi Suomi pyrkii lisäämään osaajien ja opiskelijoiden maahanmuuttoa merkittävästi. Samaan aikaan maahanmuuttajat kohtaavat tutkimusten mukaan työmarkkinoilla kuitenkin edelleen usein syrjintää. 

Hallitusohjelmaan kuuluva Työelämän monimuotoisuusohjelma tuo esiin monimuotoisuuden hyötyjä ja tarjoaa käytännön työkaluja nykyistä monimuotoisempien työyhteisöjen johtamiseen. Työnantajakuvan ja työyhteisön monimuotoisuuden kehittäminen tarjoavat konkreettisia keinoja, jotka helpottavat osaajien tavoittamista ja houkuttelemista sekä lisäävät heidän sitoutumistaan työyhteisöön. 

”On tärkeää, että kaikkien osaaminen saadaan nykyistä paremmin käyttöön. Monimuotoiset tiimit vaikuttavat tutkimusten mukaan positiivisesti myös yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Uusi opas ja valmennusohjelma tarjoavat käytännön neuvoja ja tukevat näin maahanmuuttajien rekrytoimista ja monimuotoisten työyhteisöjen johtamista”, sanoo työministeri Tuula Haatainen

Työelämän monimuotoisuusopas kokoaa neuvot yhteen

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema Työelämän monimuotoisuusopas antaa tietoa, konkreettisia malleja ja työkaluja siihen, miten monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta voi edistää työpaikoilla. Oppaan on ministeriölle tuottanut Nordic Diversity Trainers.

Opas toimii apuna, kun työnantajat rekrytoivat maahanmuuttajia joko Suomesta tai ulkomailta. Se myös neuvoo, miten työntekijät saadaan sitoutumaan monimuotoisiin työyhteisöihin. 
Interaktiivinen opas konkretisoi tutkimusten valossa parhaiten toimivia keinoja tukea monimuotoistuvia työyhteisöjä ja soveltuu niin yksityisille kuin julkisille työnantajille.

Monimuotoisuus vahvistaa työnantajamielikuvaa

Osaamista monimuotoisten tiimien johtamiseen tarjoaa myös yrityksille suunnattu ilmainen IMAGO-valmennuspalvelu, jonka avulla yritykset voivat vahvistaa työnantajamielikuvaansa ja saada käytännön neuvoja monimuotoisten työyhteisöjen rakentamiseen. 

Kevään ja syksyn 2022 aikana tarjolla oleva valmennuspalvelu koostuu kolmesta kahden kuukauden aikana toteutettavasta valmennusiltapäivästä. Valmennuksissa pureudutaan vahvan työnantajamielikuvan ja yrityskulttuurin perusteisiin, osaajien löytämiseen ja houkuttelemiseen vaikuttavalla markkinoinnilla sekä mietitään, mitkä ovat onnistuneen rekrytointiprosessin kulmakiviä. 

Valmennukset toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston, ELY-keskuksen ja Aava & Bangin kanssa. Valmentajina toimivat Aava & Bangin viestinnän, markkinoinnin ja HR:n asiantuntijat.  

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Anna Bruun, TEM, p. 029 504 8254
koordinaattori Marjo-Riikka Utriainen, Pirkanmaan TE-palvelut, p. 0295 045 796