Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arbetsgruppens betänkande om ändring av arbetsavtalslagen på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 3.5.2022 10.27 | Publicerad på svenska 4.5.2022 kl. 13.45
Pressmeddelande

Målet är att ge dem som tillämpar lagen hjälpmedel särskilt för gränsdragningen mellan arbete i anställningsförhållande och arbete som utförs som företagare. Bakom detta ligger regeringsprogrammets föresats om de förändringar som förändringarna i arbetslivet för med sig samt om minskning av osäkerheten i arbetslivet. De föreslagna lagändringarna har beretts på trepartsbasis.

Arbets- och näringsministeriet begär före den 14 juni 2022 utlåtanden om arbetsgruppens betänkande, som innehåller ett utkast till regeringsproposition. 

I betänkandet föreslås att det till bestämmelsen om arbetsavtalslagens tillämpningsområde fogas ett krav på att en helhetsbedömning ska göras. Helhetsbedömningen ska göras i situationer där anställningsförhållandets karaktär fortfarande är oklar eller mångtydig efter bedömningen av kriterierna för anställningsförhållandet. 

I helhetsprövningen beaktas bland annat parternas gemensamma avsikt i fråga om rättsförhållandets karaktär, villkoren för utförande av arbetet, de omständigheter under vilka arbetet utförs samt parternas faktiska ställning i rättsförhållandet till följd av dessa. Det görs inga ändringar i de grundläggande kännetecken som gäller för anställningsförhållandet.

Syftet med ändringen är att precisera och förtydliga definitionen av anställningsförhållande i oklara situationer. Ändringen hjälper till exempel parterna i arbetet och myndigheterna att göra gränsdragningar mellan arbete som utförs i ett anställningsförhållande och arbete som utförs som företagare.

Genom propositionen genomförs regeringsprogrammets föresats om utredning av behoven att ändra lagstiftningen med tanke på förändringarna i arbetslivet. För att minska osäkerheten i arbetslivet ska begreppet arbetsavtal i arbetsavtalslagen preciseras så att det inte går att kamouflera ett arbetsavtalsförhållande till att se ut som något annat.
 
Regeringen har för avsikt att lämna sitt förslag till riksdagen hösten 2022.

Förslagen har beretts i en trepartsarbetsgrupp

Förslagen har beretts i en trepartsarbetsgrupp för reglering som arbetar under ministerarbetsgruppen för främjande av sysselsättningen. I arbetsgruppen ingick företrädare för arbets- och näringsministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, Statens arbetsmarknadsverk, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, Finlands näringsliv rf, Företagarna i Finland rf, FFC rf, STTK rf, Akava rf och Kyrkans arbetsmarknadsverk.

I arbetsgruppens betänkande ingår Finlands Näringsliv rf:s och Företagarna i Finland rf:s gemensamma avvikande mening, FFC:s och STTK:s gemensamma kompletterande uttalande samt Akavas kompletterande uttalande. 

Remisstiden på den svenskspråkiga propositionen börjar senare och därav slutar också senare. Vi kommer att berätta om det här separat.

Ytterligare information:

Tarja Kröger, regeringsråd, tfn 029 504 8937
Elli Nieminen, specialsakkunnig, tfn 029 504 8247

 
Sivun alkuun