Hyppää sisältöön

Statens kärnavfallshanteringsfonds bokslut för 2023 fastställt

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 25.3.2024 15.07
Pressmeddelande
Diagram över organisationen av Statens kärnavfallshanteringsfond

Arbets- och näringsministeriet har fastställt Statens kärnavfallshanteringsfonds bokslut för 2023 och beslutat om intäktsföring av vinsten. Fonden består av två separata fonder: Reserveringsfonden och Forskningsfonden för kärnenergiexpertis.

Statens kärnavfallshanteringsfond har till uppgift att se till att samhället har tillräckliga resurser och tillräcklig kompetens för att sköta kärnavfallshanteringen under alla förhållanden. Fonden står utanför statsbudgeten och lyder under arbets- och näringsministeriet.

Reserveringsfondens balansomslutning var cirka 2,8 miljarder euro vid slutet av 2023. Fondens vinst under räkenskapsperioden uppgår till 153 841 793 miljoner euro och adderas till de avfallshanteringsskyldigas fondandelar i proportion till hur vars och ens medel har stått till fondens disposition under kalenderåret. Avfallshanteringsskyldiga är Fortum Power and Heat Oy, Teollisuuden Voima Oyj och Teknologiska forskningscentralen VTT Ab.

Till Reserveringsfonden inom Statens kärnavfallshanteringsfond insamlas medel för den händelse att staten blir tvungen att ansvara för kommande kostnader med anledning av kärnavfallshanteringen. Den förmögenhet på 2,8 miljarder euro som finns i fonden i slutet av den räkenskapsperiod som gått ut täcker kostnaderna för den återstående hanteringen av allt kärnavfall som hittills uppstått i Finland. I beloppet ingår också kostnader för nedmontering av de nuvarande anläggningarna. 

Fondens medel har lånats ut till de bolag som är skyldiga att hantera kärnavfall, placerats i finska statens serielån och placerats på ränte- och aktiemarknaden via kapitalförvaltare.

Reserveringsfondens kapital består av kärnavfallshanteringsavgifter och avkastningen från fondens utlånings- och placeringsverksamhet. Kärnavfallshanteringsavgifter ska betalas av dem vars verksamhet ger upphov till kärnavfall.. 

Den vinst på 519 239,07 euro som fonden för forskning i kärnavfall och säkerhet har under räkenskapsperioden läggs till fondens kapital. Till fonden insamlas årligen medel för att finansiera forskningen inom branschen. Under 2023 insamlades cirka 7,84 miljoner euro för forskning om kärnsäkerhet. 

Via forskningsprogrammet SAFER2028 delade fonden ut 8 007 948 euro till olika forskningsprojekt inom kärnsäkerhet och hantering av kärnavfall. För programmets förvaltningsprojekt beviljades 503 375 euro. Övriga administrativa kostnader för forskningsfonden uppgick till 67 146 euro. 

Mer information:
Linda Kumpula, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 060 125
Jukka Järvinen, fondens verkställande direktör, tfn 0295 047 357