Hyppää sisältöön

Venäjä aloittanut Baltica-tietoliikennekaapelinsa korjaamisen Suomenlahdella

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2023 12.36
Tiedote

Venäläinen korjausalus Spasatel Karev on aloittanut 6.11.2023 Rostelecomin Baltika -tietoliikennekaapelin korjaustyöt Suomenlahdella. Yhtiö on neuvotellut osin Suomen talousvyöhykkeellä kulkevan kaapelin vikaantumisen korjaamisesta työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Suomessa asian vastuuviranomaisia ovat työ- ja elinkeinoministeriö, joka on talousvyöhykkeen toimivaltainen lupaviranomainen ja Rajavartiolaitos, joka huolehtii talousvyöhykkeen valvonnasta merellä.

Baltika-kaapeli on noin 1 000 kilometrin mittainen tietoliikennekaapeli Pietarin ja Kaliningradin alueiden välillä. Se kulkee osin Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeiden läpi. Merikaapelin pituus Suomen vyöhykkeellä on noin 377 kilometriä ja Ruotsin talousvyöhykkeellä noin 395 km.

Venäläinen tietoliikennetoimija Rostelecom (Venäjän valtionyhtiö) ilmoitti Suomelle 12.10.2023 Suomen talousvyöhykkeellä kulkevan tietoliikennekaapelina vikaantumisesta ja aikomuksestaan mennä paikan päälle tekemään korjaustöitä. 

Tämä mahdollisuus korjaustöihin sisältyy valtioneuvoston 25.6.2020 antamaan suostumukseen merikaapelin rakentamiseen Suomen talousvyöhykkeen kautta. Päätös on annettu YK:n merioikeusyleissopimuksen ja Suomen talousvyöhykkeestä annetun lain nojalla. Yhtiöllä on kaapeleiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen myös Suomen aluehallintoviraston myöntämä vesitalouslupa.

Suomen talousvyöhykkeellä olevien kaapelien korjaaminen ja huolto edellyttävät ennakkoilmoituksen tekemistä muun muassa Traficomiin, ja toimenpiteen läpikäymistä suomalaisten viranomaisten kanssa. Korjaustoimenpiteitä suorittavien alusten tulee noudattaa meriliikennettä koskevia kansainvälisiä meriteiden sääntöjä.

TEM ja Rostelecom ovat olleet useamman kerran yhteydessä lisätietojen saamiseksi ja lupaehtoihin liittyen. TEM pyysi yhtiön lokakuulle suunnittelemien kaapelin korjaustoimien lykkäämistä esitutkinnan, rantavaltion huolenpitovelvollisuuden ja lupaehtona olevan varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Rostelecom on vastannut viesteihin ja toimittanut TEM:lle ja RVL:lle pyydetyt tiedot. Yhtiö perusteli nopeiden korjaustoimien tarvetta muun muassa Kaliningradin alueen palvelujen varmistamiseksi. Rostelecom ilmoitti lupaehtojen mukaisesti Traficomille aloittavansa korjaustoimenpiteet 4.11.

Liikenne- ja viestintäministeriö informoi TEM:n pyynnöstä myös Ciniaa C-Lion-tietoliikennekaapelin ja Baltica-kaapelin läheisyyden vuoksi. Rostelecom on jo aiemmin ollut risteämäsopimuksen nojalla yhteydessä Gasgridiin.  

Lisätiedot:
hallitusneuvos Kari Klemm, TEM, p. 0295 063 523