Jätelain uudistus etenee – erilliskeräyksen laajeneminen vauhdittaa kiertotaloutta
Hallitus on päässyt sopimukseen niin sanotun jätesäädöspaketin sisällöstä. Tavoitteena on saada hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2021 alkupuolella. ”Jätelain uudistus antaa meille keinoja vähentää jätteen määrää ja lisätä jätteen lajittelua ja kierrätystä. Jätehuollon kehittäminen on yksi kiertotalouden kulmakivistä”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Hallituksen esityksellä Suomi panee täytäntöön useita EU-direktiivien edellyttämiä muutoksia. Jätedirektiivi velvoittaa nostamaan asumisessa ja palveluissa syntyvän jätteen (yhdyskuntajätteen) kierrätystä merkittävästi: kierrätysaste aiotaan nostaa seuraavan 15 vuoden aikana reilusta 40 prosentista 65 prosenttiin. Jätelakiin esitetään kunnille, jätteen haltijoille sekä pakkausten tuottajille nykyistä selvästi tiukempia jätteen erilliskeräysvelvoitteita. Kotitalouksille uudistus tarkoittaa entistä parempia jätehuoltopalveluja: pakkausjätteiden ja biojätteen lajittelu ja erilliskeräys tulee järjestää kaikissa taajamissa kiinteistöillä, joilla on 5 asuinhuoneistoa tai enemmän. Biojätteen kerääminen laajenee myöhemmin kaikille kiinteistöille yli 10 000 asukkaan taajamissa.
”Uudistus lisää jätealan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia, sillä tulevaisuudessa jätteitä lajitellaan, kuljetetaan ja etenkin kierrätetään entistä enemmän”, ministeri Mikkonen sanoo.
Kunnat kilpailuttavat erilliskerättävien jätteiden kuljetukset
Kuntien on jatkossa kilpailutettava keskitetysti kaikkien erilliskerättävien jätteiden kuljetukset. Sekalaisen yhdyskuntajätteen ja saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetuksen kunta voisi edelleen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä siirtää kiinteistön haltijan järjestettäväksi. Kuntien on kuljetusten kilpailutuksissa kiinnitettävä erityistä huomiota urakka-alueiden jakamiseen siten, että kaiken kokoisilla kuljetusyrityksillä on mahdollisuus saada kuljetusurakoita.
”Ratkaisulla luodaan kunnille mahdollisuus ohjata kierrätysasteen nostamisen kannalta tärkeitä jätevirtoja. Samalla asetetaan kunnille selvä vaatimus siitä, että pienet ja keskisuuret yrittäjät on pidettävä mukana jätehuollon operatiivisessa toteuttamisessa”, ministeri Mikkonen sanoo.
Tuottajien vastuu pakkausjätehuollon kustannuksista kasvaa
Pakkausten tuottajien ja kuntien on sovittava pakkausten erilliskeräyksen järjestämisestä asuinkiinteistöiltä ja korvauksista, joita tuottajat maksavat kunnille keräysten järjestämisestä.
Lisätietoja
Jussi Kauppila, hallitussihteeri, p. 0295 250 085, [email protected]
Ministerin erityisavustaja Timo Juurikkala, p. 0295 250 109, [email protected]