Lisää joustavuutta ensiasunnon ostajille: hallituksen esitys ASP-lainsäädännöstä eduskuntaan

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2025 14.21
Tiedote

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen asuntosäästöjärjestelmästä ja asuntolainojen valtiontakauksista. Tarkoitus on korvata nykyinen ASP- ja omistusasuntolainojen valtiontakausten lainsäädäntö. Uudet lait tulisivat voimaan vuonna 2026. Lakihankkeessa on pyritty siihen, että ensiasunnon ostamisen helpottamiseksi luotu ASP-järjestelmä olisi asunnon ostoa suunnittelevan ja lainansaajan näkökulmasta mahdollisimman ymmärrettävä ja käyttökelpoinen myös tulevaisuudessa.

Asunnon ostaminen ja asuntolainan nostaminen on monille taloudellisesti merkittävin yksittäinen päätös elämän aikana. Se vaatii pitkäjänteistä suunnittelua ja tavoitteellista säästämistä ja varsinkin ensimmäisellä kerralla perehtymistä moniin täysin uusiin asioihin. Asuntosäästöjärjestelmän on tarkoitus tukea tässä varsinkin sellaisia asunnonostajia, joilla ei valmiiksi ole asunnon ostoon tarvittavaa varallisuutta.  

Ehdotetuilla muutoksilla parannettaisiin ensiasunnon ostajien mahdollisuuksia saada selko siitä, millaiseen tukeen he ovat oikeutettuja. Tarkoitus on, että asuntosäästäjä ja lainansaaja ymmärtäisi, miten järjestelmä toimii ja mikä on hänen tilanteessaan paras tapa säästää asuntoa varten tai rahoittaa omistusasunto. Vakiintunut lyhenne ASP viittaisi jatkossa asuntosäästöpolkuun, jota seuraamalla ensiasunnon ostaja voi toteuttaa toiveensa omistusasunnosta. 

”Suurin osa nuorista aikuisista haaveilee omistusasunnon hankkimisesta. Hallituksen tavoitteena on edistää mahdollisuuksia ensiasunnon ostamiseen. Tärkeä askel tässä on suositun, mutta monen mielestä vaikeaselkoisen ASP-järjestelmän uudistaminen”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala.

Hallituksen esitys sisältää muutoksia, jotka vaikuttavat sekä nykyisiin että tuleviin asuntosäästäjiin

Uudistettu lainsäädäntö tulee ottamaan paremmin huomioon asunnonostajan ja lainansaajan tilanteen sekä siinä tapahtuvat muutokset. Järjestelmästä saadaan näin joustavampi ja selkeämpi sekä ensiasunnon ostajien, lainansaajien että asuntolainojan myöntävien pankkien näkökulmasta. Muutoksia ehdotetaan muun muassa säästämisen aloittamisen ikärajoihin, talletusajan laskemiseen, lisäkoron maksuajankohtaan ja lyhennysvapaisiin. 

Asuntosäästötilin avaamisen yläikäraja poistettaisiin, mutta alaikäraja (15 vuotta) säilyisi jatkossakin. Tarkoituksena on tukea niitä ensiasunnon ostajia, jotka säästävät asunnon omarahoitusosuuden itse. Uudistuksen myötä ensimmäinen asuntosäästötalletus olisi pakollinen, minkä jälkeen asuntosäästötilille voi tallettaa kuukausittain 50–1500 euroa. Talletuksia pitäisi tehdä vähintään 20 kertaa. Talletuksille maksettava lisäkorko maksettaisiin nykyistä aiemmin niin, että se on asunnonostajan käytössä, kun asunto ostetaan. Lakiuudistuksen jälkeen olisi mahdollista saada aiempaa enemmän lyhennysvapaata, neljä vuotta nykyisen kahden sijaan, kuitenkin enintään kaksi vuotta kerrallaan. 

Esitykseen sisältyvät muutokset vaikuttavat sekä nykyisiin että tuleviin asuntosäästäjiin, ensiasunnon ostajiin ja lainansaajiin. Muutoksia sovellettaisiin pääsääntöisesti sekä olemassa oleviin että uusiin asuntosäästösopimuksiin ja lainoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että uuden lainsäädännön edut tulevat kaikille, eikä asunnon ostoa tai säästämisen aloittamista ole tarpeen tästä syystä lykätä. ASP-järjestelmän vakiintuneet osat, asuntosäästäminen, lisäkorko, korkotukilaina ja maksuton valtiontakaus, pysyvät ennallaan.
Hankkeen yhteydessä on uudistettu myös muille kuin asuntosäästäjille tarkoitetun asuntolainan valtiontakauksen lainsäädäntö. Valtion tarjoaman täytetakauksen ehdot ja rajoitukset säilyvät muuttumattomina uudistuksen jälkeen. 

Lakien on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa 2026

Seuraavaksi hallituksen esitys etenee eduskuntaan, joka käsittelee sitä kevään ajan. Eduskunnassa lakeihin voi tulla vielä muutoksia. Lakien on tarkoitus tulla voimaan noin vuoden kuluttua siitä, kun eduskunta on ne hyväksynyt, näillä näkymin kesäkuussa 2026. Pankit ovat uudistuksen toteuttamisessa keskeisessä roolissa, ja ne tarvitsevat noin vuoden siirtymäajan ennen lakien voimaantuloa. 

Lisätietoja

Satu Eronen
hallitussihteeri
p. 0295 250 180
[email protected]