Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

En samarbetsgrupp för metropolpolitiken har tillsatts

miljöministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.11.2020 13.46
Pressmeddelande

Statsrådet tillsatte den 5 november 2020 en samarbetsgrupp för metropolpolitiken. Gruppen, som består av representanter för staten samt städerna och kommunerna i Helsingforsregionen, ska behandla särskilda frågor som rör metropolområdet och som, när de avgörs, stärker hela Finlands konkurrenskraft.

Samarbetsgruppens mål är att intensifiera samarbetet mellan staten och metropolområdet och samordningen av politiken i frågor som stöder tillväxt, sysselsättning och hållbar utveckling. Genom samarbetet stärks metropolområdets förmåga att konkurrera med andra europeiska metropoler i fråga om såväl kompetent arbetskraft och företag som kulturell dragningskraft. En hållbar stadsutveckling och att uppnå de gemensamma målen för klimatneutralitet är ett centralt insatsområde i samarbetet.

Mandatperioden för samarbetsgruppen för metropolpolitiken pågår fram till utgången av valperioden 2019–2023. Ordförande för samarbetsgruppen är miljö- och klimatminister Krista Mikkonen, och vice ordförande är kommunminister Sirpa Paatero och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Medlemmar i samarbetsgruppen är arbetsminister Tuula Haatainen, näringsminister Mika Lintilä, kommunikationsminister Timo Harakka, undervisningsminister Li Andersson, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson, Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä, Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen och Grankullas stadsdirektör Christoffer Masar. KUUMA-regionen i Mellersta Nyland representeras turvis av kanslichefen i Tusby Harri Lipasti, Hyvinges stadsdirektör Jyrki Mattila, Kervos stadsdirektör Kirsi Rontu och Kyrkslätts kommundirektör Tarmo Aarnio.

Ytterligare information

Matti Niemi, statsminister Marins specialmedarbetare, [email protected], tfn 0295 160 165
Timo Juurikkala, miljö- och klimatminister Mikkonens specialmedarbetare, [email protected], tfn 040 555 4013
Kimmo Hyrsky, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 160 191
Olli Maijala, konsultativ tjänsteman,  [email protected], tfn 0295 250 174

Anna-Maja Henriksson Annika Saarikko Krista Mikkonen Li Andersson Mika Lintilä Sirpa Paatero Timo Harakka Tuula Haatainen
 
Sivun alkuun