Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Minister Mikkonen välkomnar EU:s renoveringsinitiativ: ”Ett energieffektivt byggnadsbestånd är en klimatinsats och renoveringar stimulerar ekonomin”

miljöministeriet
Utgivningsdatum 14.10.2020 16.57 | Publicerad på svenska 15.10.2020 kl. 14.39
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen anser att strategin Renoveringsvågen (Renovation Wave), som Europeiska kommissionen offentliggjorde i dag, är ett nödvändigt och aktuellt initiativ. Förslaget innehåller ett antal åtgärder och mål som syftar till att förbättra det befintliga byggnadsbeståndets energiprestanda i Europa.

”Kommissionens initiativ om en ’renoveringsvåg’ i Europa är mycket välkommet och aktuellt. Ett energieffektivt och koldioxidsnålt byggnadsbestånd bidrar till de ambitiösa klimatmålen, och renoveringar kan skapa behövliga arbetstillfällen i ett Europa som kämpar med följderna av coronakrisen”, säger Mikkonen. 

”Det är dessutom trevligt att bo i energisnåla och sunda byggnader som är i gott skick och där boendekostnaderna hålls på skälig nivå”, tillägger Mikkonen.

Kommissionen lägger fram ett mål om att fördubbla renoveringstakten i Europa under de kommande tio åren. Enligt Mikkonen bör de kvantitativa målen speglas mot situationen i de olika länderna.

”Ambitionsnivån är den rätta, men man bör också ta hänsyn till att byggnadsbeståndets skick och målen i fråga om renoveringar är olika i olika medlemsländer. Finland har som mål att från ingången av 2020 minska utsläppen från byggnadsbeståndet med 90 procent före 2050. Detta ambitiösa mål och metoderna för att uppnå det fastställdes i den långsiktiga renoveringsstrategi som färdigställdes i början av året och som bereddes i samarbete med intressegrupper”, påminner Mikkonen.

Renoveringsinitiativet är ett led i genomförandet av den europeiska gröna given (European Green Deal). Genom given siktar EU på ett klimatneutralt Europa före 2050. Byggsektorn står för mer än en tredjedel av växthusgasutsläppen inom EU, och ett av de viktigaste sätten att bromsa utsläppen har konstaterats vara att renovera det befintliga offentliga och privata byggnadsbeståndet så att det blir mer energieffektivt. Kommissionen har också fastställt att effektivare renovering av byggnadsbeståndet är en central faktor när det gäller att stimulera den europeiska ekonomin.
Initiativet tar också fasta på principerna för cirkulär ekonomi och byggnadens livscykel. Man bör på alla nivåer beakta hela livscykeln, förebygga uppkomsten av avfall och påskynda materialåtervinningen av byggnadsmaterial. 

”Cirkulär ekonomi ger enorma möjligheter inom byggandet. Till exempel material i byggnader som rivs ska effektivt kunna tas till vara och cirkuleras, inte bli avfall som belastar vår jord. Finland har aktivt drivit på ändringar i EU-lagstiftningen så att den ska möjliggöra cirkulär ekonomi, och det är fint att vårt budskap också tydligt kommer fram i det här initiativet”, berättar Mikkonen.

I initiativet beaktar kommissionen också att renoveringar gör det möjligt att skapa områden med låga koldioxidutsläpp, minska byggtrycket på områden i naturtillstånd och stödja bevarandet av naturen, den biologiska mångfalden och odlingsmarken.

Medlemsländerna kommer härnäst att behandla initiativet och lämna sina nationella ståndpunkter till kommissionen. Europeiska kommission och parlamentet kommer tillsammans med intressegrupper att fortsätta diskutera målen och behövliga åtgärder. 

Mer information:

Terhi Lehtonen, statssekreterare, tfn 0295 161 000, [email protected]

Sari Rapinoja, lagstiftningsråd, tfn 0295 250 320, [email protected]

Jyrki Kauppinen, byggnadsråd, tfn 0295 250 122, [email protected]

 
Sivun alkuun