Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Uusi valtakunnallinen jätesuunnitelma esittää toimet jätteen määrän vähentämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2022 13.34
Tiedote

Valtioneuvosto on hyväksynyt tänään valtakunnallisen jätesuunnitelman vuoteen 2027. Siinä esitetään, millainen kiertotalousyhteiskunnan tulisi olla vuonna 2030 sekä mitä valtionhallinnon ja muiden toimijoiden tulisi tehdä, jotta tähän päästäisiin.

Jätesuunnitelmassa esitetään myös yksityiskohtaiset tavoitteet vuoteen 2027 yhdyskuntajätteiden, pakkausjätteiden, kertakäyttömuovin, biohajoavien jätteiden, sähkö- ja elektroniikkalaiteromun ja rakentamisen jätteiden vähentämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi sekä toimet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Suunnitelman yli 100 toimenpiteestä suurin osa on valtionhallinnon vastuulla. Valtionhallinnon on vähennettävä jätteiden määrää ja lisättävä kierrätystä muun muassa taloudellisilla ohjauskeinoilla sekä vapaaehtoisilla sopimuksilla eri toimialojen kanssa. Valtion on vähennettävä jätteen määrää myös omassa toiminnassaan, esimerkiksi kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä rajoittamalla.

Yksin valtionhallinnon toimilla ei tavoitteita voida saavuttaa. Lisäksi tarvitaan toimia koko tuotanto-, kulutus- ja jätehuoltoketjussa, kansalaisista yrityksiin. Jätesuunnitelmassa onkin ehdotettu toimenpiteitä muun muassa yrityksille ja toimialoille, kuten rakentamisen ja elintarviketuotannon koko ketjulle. Esimerkiksi yritysten tulisi lisätä viestintää lajittelukäytännöistä työtekijöilleen.

”Rakennamme jätesuunnitelmalla tietä kertakäyttökulutuksesta kohti kiertotaloutta. Kiertotaloudessa tuotteet ovat kestäviä, ajattomia, huollettavia ja korjattavia. Tarpeellisia tavaroita voi vuokrata, jakaa tai hankkia käytettynä ja käyttää tavarat loppuun. Lopuksi on helppo lajitella jätteet, jolloin niiden materiaalit saadaan hyötykäyttöön”, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari sanoo.

Valtakunnallisen jätesuunnitelman toteutumista seurataan Suomen ympäristökeskuksen laatimilla mittareilla. Seurantaindikaattoreista on laadittu esite ”Suomen jätealan kehitys numeroina”, josta saa uusimmat tiedot muun muassa jätemääristä sekä jätteiden kierrätysasteesta ja käsittelystä. Esite on tehty Suomen ympäristökeskuksen Circwaste-hankkeen ja ympäristöministeriön yhteistyönä.

Lisätiedot:

Neuvotteleva virkamies Sirje Stén, p. 029 525 0276, [email protected]

 
Sivun alkuun