Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Den nya riksomfattande avfallsplanen lägger fram åtgärder för att minska avfallsmängderna och öka återvinningen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 24.3.2022 13.34
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag godkänt en riksomfattande avfallsplan fram till 2027. Planen drar upp riktlinjer för hurdant vårt samhälle med cirkulär ekonomi borde vara 2030 och vad statsförvaltningen och andra aktörer borde göra för att uppnå det.

Avfallsplanen innehåller också detaljerade mål fram till 2027 om att minska kommunalt avfall, förpackningsavfall, plastprodukter för engångsbruk, biologiskt nedbrytbart avfall, avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning samt byggavfall och mål om att öka återvinningen. Planen innehåller också åtgärder för att uppnå målen.

Statsförvaltningen ansvarar för största delen av de över 100 åtgärderna i planen. Statsförvaltningen måste minska avfallsmängderna och öka återvinningen bland annat genom ekonomiska styrmedel samt genom frivilliga avtal med olika sektorer. Staten ska också minska mängden avfall som uppkommer i statens egen verksamhet, till exempel genom att begränsa användningen av plastprodukter för engångsbruk.

Målen kan inte nås enbart genom åtgärder från statsförvaltningens sida, utan det krävs åtgärder på alla nivåer i hela produktions-, konsumtions- och avfallshanteringskedjan, från medborgare till företag. I avfallsplanen har det följaktligen föreslagits åtgärder för bland annat företag och olika sektorer, till exempel åtgärder för hela bygg- och livsmedelskedjan. Företagen bör till exempel öka sin kommunikation om avfallssortering med sina arbetstagare.

”Genom avfallsplanen bygger vi en väg från engångsanvändning mot cirkulär ekonomi. I en cirkulär ekonomi är produkterna hållbara och tidlösa, och de går att reparera och underhålla. Nödvändiga varor kan hyras, delas eller skaffas begagnade och användas till slutet av sin livscykel. I slutet av livscykeln är det lätt att sortera avfallet så att materialen kan återvinnas”, säger miljö- och klimatminister Emma Kari.

Verkställandet av den riksomfattande avfallsplanen följs upp med hjälp av indikatorer som utarbetats av Finlands miljöcentral. Broschyren Suomen jätealan kehitys lukuina innehåller den nyaste informationen om avfallsmängderna, nivån av återvinning av avfall och avfallsbehandlingen. Broschyren har utarbetats i samarbete mellan Finlands miljöcentrals projekt Circwaste och miljöministeriet.

Ytterligare information:

Sirje Stén, konsultativ tjänsteman, tfn 029 525 0276, [email protected]

 
Sivun alkuun