Hyppää sisältöön

Ympäristöministeriön ohje auttaa sovittamaan yhteen maisema-arvoja ja tuulivoimarakentamista

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2024 9.30
Tiedote

Ympäristöministeriön julkaisema tuulivoimarakentamisen maisemavaikutusten arvioinnin ohje on suunnattu tuulivoiman suunnittelijoille sekä selvitysten ja vaikutusten arvioijille. Ohje tukee erityisesti tuulivoiman viranomaismenettelyjä ja hankesuunnittelua.

Ohjeessa tarkastellaan tuulivoimarakentamisen maisemavaikutuksia sekä niiden käsittelyä kaavoituksessa ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Lisäksi siinä tarkastellaan tuulivoimarakentamisen suunnittelussa tarvittavien maisemaselvitysten laatimista sekä vaikutusten arvioinnin ja havainnollistamisen menetelmiä.

Ohje korvaa samannimisen julkaisun vuodelta 2016. Ohje on luonteeltaan suositus, eikä se velvoita enempää kuin lainsäädäntö edellyttää.

Ohje oli tarpeen päivittää hallitusohjelman sekä lisääntyneen tuulivoimarakentamisen myötä. Hallitusohjelman mukaan maisema-arvioinnin vahvistaminen on yksi toimi, jolla voidaan edistää tuulivoiman oikeudenmukaisuutta. Ohjeistuksen laajentaminen vahvistaa tuulivoimarakentamisen maisema-arviointia hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti. Yksityiskohtaisempi ohjeistus ja suositellut menetelmät tukevat entistä parempaa ja kattavampaa maisemavaikutusten arviointia suunnitteluprosessin kaikissa vaiheissa.

Päivitetyssä ohjeessa käsitellään aikaisempaa versiota enemmän tuulivoiman yhteisvaikutusten arviointia sekä tuulivoimarakentamista merialueilla. Myös maisemavaikutusten merkittävyyden arviointiin ja sähkönsiirtoratkaisuihin on kiinnitetty aikaisempaa enemmän huomiota.

Nyt suunniteltavat maatuulivoimalat ovat huomattavasti suurempia, kuin ohjeen ensimmäisen version julkaisun aikoihin. Myös tuulivoimaloiden määrä on kasvanut huomattavasti ja toisiaan lähellä olevien voimala-alueiden maisemaan kohdistuvien yhteisvaikutusten arviointi on entistä tärkeämpää. Lisäksi Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä suunnitellaan paljon merituulivoimaa ja sen maisemavaikutusten arviointiin on syytä varautua.

Ohjeen tekemiseen on osallistunut laaja joukko sidosryhmiä, ohjausryhmä sekä Ramboll Oy.

Lisätietoja

Sanna Jylhä
ympäristöneuvos
p. 0295 250 233
[email protected]