Hoppa till innehåll

Miljöministeriets anvisning hjälper att sammanjämka landskapsvärdena och utbyggnaden av vindkraft

miljöministeriet
Utgivningsdatum 27.8.2024 9.30 | Publicerad på svenska 27.8.2024 kl. 14.21
Pressmeddelande

Miljöministeriets anvisning för bedömning av vindkraftsutbyggnadens konsekvenser för landskapet riktar sig till dem som planerar vindkraft och dem som gör utredningar och konsekvensbedömningar. Anvisningen stöder i synnerhet myndighetsförfarandena och projektplaneringen i fråga om vindkraft.

I anvisningen granskas vindkraftsutbyggnadens konsekvenser för landskapet och hur konsekvenserna behandlas i planläggningen och i förfarandet för miljökonsekvensbedömning. I den granskas också utarbetandet av landskapsbedömningar, konsekvensbedömningar och metoder för åskådliggörande som behövs i samband med planeringen.

Anvisningen ersätter en publikation med samma namn från 2016. Anvisningen är till sin karaktär en rekommendation, och den förpliktar inte till något mer än vad lagstiftningen förutsätter.

Anvisningen behövde uppdateras i och med regeringsprogrammet och den ökade utbyggnaden av vindkraft. Enligt regeringsprogrammet är förbättrandet av bedömningen av konsekvenserna för landskapsmiljön en av de åtgärder med vilka man kan främja en rättvis utbyggnad av vindkraft. Den utökade anvisningen stärker bedömningen av vindkraftsutbyggnadens konsekvenser för landskapsmiljön i enlighet med målen i regeringsprogrammet. De mer detaljerade anvisningarna och de rekommenderade metoderna stöder en bättre och mer heltäckande bedömning av konsekvenserna för landskapet i alla skeden av planeringsprocessen. 

Jämfört med den tidigare upplagan behandlar den uppdaterade anvisningen i större utsträckning bedömningen av vindkraftens sammantagna konsekvenser och utbyggnaden av vindkraft i havsområden. Bedömningen av hur betydande konsekvenserna för landskapet är och lösningarna för överföring av el har också uppmärksammats mer än tidigare.

De landbaserade vindkraftverk som nu planeras är betydligt större de som planerades när anvisningens första upplaga kom ut. Antalet vindkraftverk har också ökat betydligt och det är allt viktigare att bedöma närliggande vindkraftsparkers sammantagna konsekvenser för landskapet. Dessutom planeras det mycket havsbaserad vindkraft i Finlands territorialvatten och ekonomiska zon, och det finns skäl att förbereda sig på bedömningen av dess konsekvenser för landskapet.

Ett stort antal intressentgrupper, en styrgrupp och Ramboll Oy har deltagit i utarbetandet av anvisningen. 

Mer information

Sanna Jylhä
miljöråd
tfn 0295 250 233
[email protected]