Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Den officiella podcasten 25.8.2020: Hur ligger det till med Finlands coronakurva?

Utgivningsdatum 25.8.2020 12.00 | Publicerad på svenska 25.9.2020 kl. 14.03

Temat för det andra avsnittet av poddserien Den officiella podcasten är coronaläget och hur Finland har klarat sig och kommer att klara sig med att hantera viruset. Strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från social- och hälsovårdsministeriet och direktör Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd bedömer att undantagsåtgärder till följd av coronaviruset vidtogs vid rätt tidpunkt. Höstens epidemiläge ligger tills vidare på en rätt stabil nivå, även om avskaffandet av restriktionerna kan ses som en svag ökning i antalet infektioner.

När epidemin bröt ut var uppfattningen att inget går att göra åt sjukdomen, medger både Mika Salminen och Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Finland lyckades dock reagera tämligen snabbt. Vi hann se hur andra länder reagerar, eftersom de första infektionerna konstaterades här ett par tre veckor senare än i våra grannländer. Ibruktagningen av beredskapslagen gjorde det möjligt att vidta många strikta åtgärder. Också finländarnas naturliga vana att hålla avstånd till andra var till fördel.

”Delvis var det fråga om tur och delvis om att vi såg hur det gick i andra länder. Åtgärder vidtogs i god tid. Finländarna följde anvisningarna mycket väl under våren”, konstaterar Salminen.

Sjukdomen kan bekämpas effektivt genom olika, i många fall rätt enkla, åtgärder. Misstag har också begåtts, enligt Salminen bland annat i fråga om den alltför strikta isoleringen av äldre. Voipio-Pulkki konstaterar att kommunikationen och det internationella samarbetet kunde ha lyckats bättre.

Enligt Salminens och Voipio-Pulkkis bedömning är det nuvarande läget stabilt. De undviker att tala om ”en andra våg”.

”Diskussionen om vågor baserar sig på en modell där sjukdomen sprids fritt. För närvarande strävar vi efter att förhindra ytterligare infektioner så gott det går”, säger Salminen.

”Något har hänt sedan början av juli, vilket är helt naturligt när restriktionerna har avskaffats. Personligen tycker jag att läget kunde se värre ut nu. På det stora hela är läget rätt stabilt nu, uppenbarligen tack vare det vi gjort på individnivå, trots att det ibland skett vissa missar”, bedömer Voipio-Pulkki.

Det viktigaste just nu är att följa den praxis vi fick vänja oss vid i våras, att spåra och behandla sjukdomsfall och att få mer information om sjukdomen. Det är särskilt viktigt att förhindra omfattande smittkedjor.

”Massexponeringar är det största problemet. De är förknippade med stor osäkerhet och måste tas på allvar. Det är sist och slutligen bara en liten minoritet som smittas, men konsekvenserna för individerna är rätt stora, och därför är det viktigt att förhindra massexponeringar”, säger Voipio-Pulkki.

Salminen påpekar att rekommendationen om användning av munskydd gäller i situationer där det är svårt att hålla avstånd till andra. Ett oroväckande fenomen enligt Salminen är att människor vill få andra att känna skuldkänslor.

”Så ska det inte få vara. Ingen vill smitta andra, och om det har gått så dåligt att man har exponerat andra är det knappast avsiktligt”, påminner Salminen.

Testningen innebär en utmaning i och med att verksamheten och aktörerna är utspridda runt om i landet. Det är svårt att öka kapaciteten snabbt på en gång. Skiftarbetet har utökats och mer utrustning har skaffats. Antikroppstest och nya snabba testmetoder är under utveckling.

”Testning med låg tröskel är ändamålsenligt också när det gäller personer med få symtom. Vissa grupper, till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, har testats oberoende av om de haft symtom eller inte. Det ger oss grundläggande information om hur viruset spridit sig bland befolkningen”, berättar Voipio-Pulkki.

”Om målet är att spåra så många sjukdomsfall som möjligt, måste även personer som har få symtom testas”, säger Salminen.

Salminen och Voipio-Pulkki anser att coronaepidemin får omfattande konsekvenser för hälsan i form av eftersatt vårdbehov. Epidemins ekonomiska konsekvenser påverkar å sin sida människors möjligheter att klara sig. Epidemin har synliggjort både styrkor och svagheter i vårt hälso- och sjukvårdssystem. Enligt Salminen utförs det inte särskilt mycket förebyggande arbete i regionerna, och kompetensen borde stärkas. Voipio-Pulkki anser att undantagsförhållandena har synliggjort behovet av ett närmare myndighetssamarbete. Avsikten är att ändra lagen om smittsamma sjukdomar till följd av coronaviruset så att lagstiftningen även under normala förhållanden ger fler verktyg för att bekämpa motsvarande epidemier.
 

Sivun alkuun