Arktisen neuvottelukunnan toimikausi on tulossa päätökseen
Arkisen neuvottelukunnan toimikausi päättyy lokakuun 2019 lopussa. Sen työ alkaa kuitenkin olla jo valmista, sillä neuvottelukunnan viimeinen kokous pidettiin syyskuun 26. päivä Helsingissä. Uusi arktinen neuvottelukunta asetetaan tämän syksyn aikana.
Keskeisiä suomalaisia arktisia toimijoita yhteen koonnut neuvottelukunta on kokoontunut vuoden 2017 alusta asti. Sen tehtävänä on ollut tukea ja vahvistaa Suomen arktista politiikkaa, tehdä tunnetuksi arktisia kysymyksiä ja kirkastaa arktista identiteettiä. Neuvottelukunnan puheenjohtaja on valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Raimo Luoma ja pääsihteeri Harri Mäki-Reinikka ulkoministeriöstä.
Neuvottelukunta piti toimikautensa aikana kymmenen kokousta. Helsingin lisäksi se kokoontui Oulussa, Rovaniemellä, Tromssassa ja Kuusamossa.
Suomi toimi puheenjohtajana Arktisessa neuvostossa 2017-2019. Puheenjohtajuuskausi päättyi toukokuussa. Neuvottelukunnan kokouksissa käsiteltiin säännöllisesti puheenjohtajuuskauden teemoja, valmisteluja, etenemistä ja tuloksia. Suomi nosti kaudellaan esiin Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arktisessa yhteistyössä.
Arktisen neuvottelukunnan kokouksissa käsiteltiin säännöllisesti myös EU:n arktista politiikkaa. Keväällä 2019 Kuusamossa pidetyssä kokouksessa aiheesta alusti EU:n arktinen suurlähettiläs Marie-Anne Coninsx.
Hallitusohjelmalle kiitosta
Toimikauden viimeisessä kokouksessa Helsingissä neuvottelukunta käsitteli uuden hallitusohjelman arktisia tavoitteita. Neuvottelukunta kannattaa niitä. Kiitosta sai muun muassa se, että hallituspuolueet ovat huomioineet ohjelmassaan myös alkuperäiskansojen aseman.
Tämän hallituskauden aikana on tarkoitus valmistua uusi arktisen politiikan strategia. Edellinen arktisen alueen strategia on laadittu vuonna 2013, ja sitä on päivitetty vuonna 2016.
Viimeisessä kokouksessaan neuvottelukunta linjasi, että vaikka ilmastonmuutoksen hillitseminen on tärkein prioriteetti, tulee samanaikaisesti myös pitää huolta pohjoisen elinolosuhteista. Uuden strategian on oltava neuvottelukunnan mukaan tässä asiassa riittävän konkreettinen.
Neuvottelukunnan kokouksia pidettiin onnistuneina ja korostettiin neuvottelukunnan muodostaman kontaktiverkoston keskeistä merkitystä.
Lisätietoja: erityisasiantuntija Nina Brander, p. 0295 160 347, nina.brander(at)vnk.fi, valtioneuvoston kanslia