EU-ministerivaliokunnassa EU:n vastatoimia Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa
![Kuvassa Suomen ja Euroopan unionin liput](/documents/194055633/200124065/EU-minva.jpg/cd35f9a4-bcdd-631e-bdd2-14af9ad56e25?t=1714722997940&width=1200)
EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan torstaina 13. helmikuuta esitystä uudeksi EU:n pakotepaketiksi Venäjälle sekä esitystä lisätulleista Venäjältä ja Valko-Venäjältä EU-maihin tuotaville maataloustuotteille ja tietyille lannoitteille. Kokouksessa oli esillä myös ensi viikolla järjestettävä ECOFIN-kokous ja epävirallinen eurooppaministerien kokous.
EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja Venäjälle asetettavaan unionin 16. pakotepakettiin. Euroopan komissio ja ulkosuhdehallinto ovat valmistelleet esitystä uudeksi pakotepaketiksi, koska Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Suomi tuomitsee edelleen jyrkästi Venäjän toimet, tukee vankasti Ukrainaa ja pitää tärkeänä EU:n vahvaa, tehokasta ja yhtenäistä vastaamista Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.
EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja myös komission antamaan ehdotukseen asetuksesta, jolla asetettaisiin lisätulleja useille Venäjältä ja Valko-Venäjältä unionin alueelle tuotaville maataloustuotteille sekä tietyille typpipohjaisille lannoitteille. Suomi tukee pakotteiden täydentämistä lisätulleilla. Suomi pitää tärkeänä lannoitteiden hintakehityksen seuraamista sekä esityksessä olevaa kolmen vuoden siirtymäaikaa, jolloin tullimaksun lisäksi asetettava tuontimäärään perustuva maksu on maltillinen. Siirtymäaika antaa lisäaikaa tehostaa lannoitetuotantoa EU:ssa ja etsiä muita hankintakanavia.
Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja ECOFIN-neuvostoon (18.2.) ja Euroryhmän kokoukseen (17.2.) sekä epäviralliseen eurooppaministerikokoukseen (17.–18.2.).
ECOFIN-neuvostossa Euroopan komissio esittelee tammikuun lopussa julkaisemansa kilpailukykykompassi-tiedonannon. Lisäksi neuvoston on tarkoitus hyväksyä vastuuvapaussuositus komissiolle varainhoitovuoden 2023 osalta. Suomi ei tue vastuuvapauden suosittamista.
Euroryhmän asialistalla on makrotaloudellinen kehitys, euroalueen näkymät ja haasteet nopeasti kehittyvässä globaalissa ympäristössä, euroalueen vuoden 2025 suositusten hyväksyminen ja niiden rooli kilpailukyvyn tukemisessa euroalueella sekä euroryhmän työohjelma 2025.
Eurooppaministerit puhuvat alustavasti EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä ja keskustelevat Euroopan kriisivarautumisen vahvistamisesta presidentti Sauli Niinistön raportin pohjalta. Eurooppaministerit tapaavat myös EU:n hakijamaiden edustajia ja keskustelevat heidän kanssaan hybridiuhista ja niihin varautumisesta.
Lisätietoja: Eurooppa-asioiden neuvonantaja Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden erityisavustaja Juuso Kilpinen p. 0295 160 444, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia
EU-ministerivaliokunnan asialista julkaistaan valtioneuvoston verkkosivuilla