Hyppää sisältöön

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja Tunisiasta

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2023 15.11 | Julkaistu suomeksi 19.3.2023 klo 15.20
Tiedote

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 20. maaliskuuta. Samana päivänä järjestetään myös EU:n ulko- ja puolustusministerien yhteisistunto. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea ulkoasiainneuvoston kokouksessa. Yhteisistunnossa Suomea edustaa ulkoministerin lisäksi puolustusministeri Antti Kaikkonen. Ministeri Haavisto ja ministeri Kaikkonen tapaavat myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Tummansininen tausta, jossa Euroopan unionin tunnuksen tähdet. Ulkoasiainneuvosto 20.3.2023. Ulkoministeriön logo.
 

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Esille nousevat pakotteet ja niiden toimeenpano, vastuuvelvollisuuskysymykset ja Ukrainan jälleenrakennus. ”EU:n tulee jatkaa vahvaa ja yhtenäistä vastaamista Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen. Pakotteiden kiertämisen estämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

Ulkoministerit keskustelevat myös Tunisian poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä niiden vaikutuksista maan demokratiakehitykseen ja vakauteen. ’’EU:n tulee Tunisian kanssa tehtävässä yhteistyössä korostaa ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamista’’, painottaa ulkoministeri Haavisto.

Ulko- ja puolustusministerien yhteisistunnossa esillä ovat EU:n strategisen kompassin toimeenpano ja EU:n sotilaallinen tuki Ukrainalle. Ministeri Haavisto ja ministeri Kaikkonen tapaavat myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Ulkoministeri Haavisto osallistuu matkansa aikana lisäksi EU-Irak –yhteistyöneuvoston kokoukseen, European Humanitarian Forum -tapahtumaan, Turkkia ja Syyriaa tukevaan apulupauskonferenssiin sekä ensimmäistä kertaa järjestettävään Schuman Security and Defence Partnership Forum –tapahtumaan, jossa EU:n ja EU:n kumppanimaiden ulko- ja puolustusministerit keskustelevat yhteisistä turvallisuushaasteista ja niihin vastaamisesta.

Lisätietoja

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 492, [email protected]
  • Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 063, [email protected]