Eurooppaministerit käsittelevät unionin oikeusvaltiotilannetta ja kuulevat Unkarin EU-puheenjohtajuuden prioriteeteista
EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 24. syyskuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand. Neuvoston aiheina ovat EU:n oikeusvaltiotilanne, Unkarin EU-puheenjohtajuuden prioriteetit ja lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelu.
Osana neuvoston vuotuista oikeusvaltiovuoropuhelua ministerit käyvät komission vuoden 2024 oikeusvaltiokertomuksen pohjalta keskustelun oikeusvaltiotilanteesta EU:n jäsenvaltioissa. Suomi edistää oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja korruption torjuntaa EU:ssa. Komission vuosittainen oikeusvaltiokertomus on keskeinen työväline oikeusvaltioperiaatteen edistämisessä. Suomi yhtyy komission näkemykseen siitä, että oikeusvaltiokertomuksen ja sen mahdollistaman vuoropuhelun avulla on edistetty myönteistä oikeusvaltiokehitystä jäsenvaltioissa. Joissakin jäsenvaltioissa on kuitenkin edelleen järjestelmätason ongelmia. On tärkeää, että unionin budjetista saatava rahoitus linkitetään tiiviisti oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen, varojen väärinkäytön vastaisiin toimiin ja korruption ehkäisemiseen.
Komission vuoden 2024 oikeusvaltiokertomuksessa käsitellään ensimmäistä kertaa myös Albanian, Montenegron, Pohjois-Makedonian ja Serbian tilannetta. Ministerit käyvät erillisen keskustelun oikeusvaltiotilanteen yleisestä suuntauksesta näissä ehdokasmaissa yhdessä kyseisten maiden ministerien kanssa. Suomi suhtautuu myönteisesti ehdokasmaiden ottamiseen mukaan EU:n oikeusvaltiokertomukseen ja katsoo, että kokemus EU:n oikeusvaltiovälineistä voi osaltaan edistää ehdokasmaiden sitoutumista yhteisiin arvoihin.
”Oikeusvaltion merkitystä ei koskaan voi painottaa liikaa. Ilman toimivaa oikeusvaltiota meillä ei ole edellytyksiä rakentaa myöskään kilpailukykyistä taloutta. Tämä pätee niin Suomessa kuin koko EU:ssa ja koko sisämarkkina-alueella”, sanoo ministeri Strand.
Kyseessä on Unkarin EU:n neuvoston puheenjohtajakauden ensimmäinen yleisten asioiden neuvosto, joten Unkari esittelee julkisessa istunnossa puheenjohtajakautensa prioriteetit. On hyvä, että Euroopan kilpailukyvyn sekä turvallisuuden ja puolustuksen vahvistaminen on korkealla puheenjohtajavaltion prioriteeteissa. Suomi korostaa, että EU:n tulee jatkaa vahvaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin on tarpeen. Suomi korostaa, että neuvoston puheenjohtajavaltion on kunnioitettava neuvoston yhteisiä näkemyksiä ja kantoja sekä toimittava niiden edellyttämällä tavalla kiinnittäen erityistä huomiota unionin yhtenäisyyteen.
Neuvosto aloittaa myös lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelun. Lokakuun Eurooppa-neuvoston pääaiheita ovat Ukraina, Lähi-itä ja kilpailukyky. Kilpailukyvyn osalta Eurooppa-neuvoston on tarkoitus huomioida Mario Draghin raportti Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuudesta ja käydä ensimmäinen keskustelu aiheesta.
EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle.
Lisätietoja: erityisavustaja Alexander Lång p. 0295 160 866 ja EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745 ja, valtioneuvoston kanslia
Suomen ja Ruotsin eurooppaministerit kirjelmöivät komissiolle oikeusvaltiokehityksen tukemisesta EU:ssa | tiedote 20.9.2024
EU-ministerivaliokunnassa käsitelty neuvostomuistio | vn.fi
Kuvia ja videomateriaalia kokouksesta | EU:n neuvosto
Doorstep-kommentit suorana lähetyksenä | europa.eu