Hyppää sisältöön

Eurooppaministerit valmistelevat lokakuun Eurooppa-neuvostoa ja keskustelevat antisemitismin torjunnasta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 14.10.2024 16.27
Tiedote

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 15. lokakuuta Luxemburgissa. Neuvoston pääaiheena on lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelu. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand.

Eurooppa-neuvoston pääaiheina 17.–18. lokakuuta tullevat olemaan Ukraina, Lähi-itä, kilpailukyky ja muuttoliike. 

Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa vahvaa, tehokasta ja yhtenäistä vastaamista Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainaan. EU:n vahvaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista tukea Ukrainalle sekä humanitaarista apua Ukrainaan tulee jatkaa ja lisätä. Suomi tukee Ukrainan aloitetta kestävästä ja oikeudenmukaisesta rauhasta. Suomi katsoo, että Ukrainan sodan aiheuttamat merkittävät toimintaympäristön muutokset ovat tuoneet esiin ilmeisen tarpeen Euroopan puolustusteollisuuden kapasiteetin kasvattamiselle.

”EU:n on vahvistettava puolustusteollisuuden kapasiteettia tässä geopoliittisessa tilanteessa ja varmistettava jatkuva yhtenäinen ja voimakas tuki Ukrainalle. Meidän tulee myös edistää rauhaa ja vakautta Lähi-idässä, keskittyä siviilien suojeluun ja vielä yrittää löytää diplomatian kautta ratkaisuja erittäin vaikeaan tilanteeseen”, sanoo ministeri Strand.

Lähi-idän suhteen Suomi katsoo, että EU:n on kaikilla toimillaan edistettävä rauhaa, vakautta ja siviilien suojelua Lähi-idässä. EU:n tulee tukea tulitaukoon ja panttivankien vapauttamiseen Gazassa tähtäävää diplomatiaa sekä kestävän kahden valtion ratkaisun syntyä Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin.

Suomen näkemyksen mukaan EU:n strateginen kilpailukyky perustuu unionin omien vahvuuksien edelleen kehittämiselle ja markkinaehtoisille ratkaisuille. Keskiössä ovat toimivat, vapaaseen liikkuvuuteen perustuvat sisämarkkinat sekä tehokas valtiontuki- ja kilpailupolitiikka, jotka osaltaan edistävät ennustettavuutta ja suotuisaa investointiympäristöä.

EU:n muuttoliikekysymyksissä Suomi korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa toimia edistetään niin EU:n sisällä kuin suhteissa kolmansiin maihin.

Lisäksi kokouksessa on tavoitteena hyväksyä neuvoston julistus juutalaisen elämäntavan vaalimisesta ja antisemitismin torjumisesta. Suomi voi hyväksyä julistuksen.

Komissio antaa kokouksessa myös neuvostolle tilannekatsauksen Euroopan unionin ja Sveitsin suhteista. Komission odotetaan informoivan erityisesti käynnissä olevista EU-Sveitsi - neuvotteluista.

Lisäksi neuvoston on määrä hyväksyä vuoden 2024 eurooppalaisen ohjausjakson maakohtaiset suositukset.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. 

Lisätietoja: erityisavustaja Alexander Lång p. 0295 160 866 ja EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745 ja, valtioneuvoston kanslia