Suomi liittyy Ottawan sopimukseen
“Suomen eduskunta hyväksyi Ottawan sopimukseen liittymisen kolme päivää sitten, ja hallitus viimeistelee nyt päätöksen toimeenpanoa. Tarkoituksena on luovuttaa liittymisasiakirja YK:n pääsihteerille lähiviikkoina”, totesi kehitysministeri Heidi Hautala Phnom Penhissä Kambodzhassa. Hän johtaa Suomen valtuuskuntaa jalkaväkimiinojen täyskiellosta ja niiden tuhoamisesta tehdyn yleissopimuksen 11. osapuolikokouksessa.
Ottawan sopimukseen liittymistä koskevat linjaukset tehtiin turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa selonteoissa vuosina 2004 ja 2009. Niissä linjattiin, että Suomi liittyy Ottawan sopimukseen vuonna 2012 ja hävittää jalkaväkimiinavarastonsa vuoteen 2016 mennessä.
Suomi ei ole valmistanut miinoja vuoden 1981 jälkeen, ei ole koskaan vienyt miinoja eikä Suomessa ole miinakenttiä. Aikaa tarvittiin kuitenkin yleissopimuksen vaatimuksiin sopeutumiseen. Ottawan sopimuksen jäsenenä Suomi täyttää täysimääräisesti sen velvoitteet, ministeri Hautala sanoi.
”Tuhoamme jalkaväkimiinamme ja täytämme kaikki muutkin sopimuksen osapuolelle asetetut vaatimukset.”
Ottawan sopimus on tehokas aserajoitussopimus, ja sillä on ollut merkittävä humanitaarinen vaikutus maailmanlaajuisesti. Miinauhrien määrä on vähentynyt merkittävästi sopimuksen voimaan astumisen jälkeen. Ministeri Hautala korosti puheenvuorossaan Ottawan sopimuksen merkitystä ja sen roolia konflikteista toipumisessa, maiden pidemmän tähtäimen jälleenrakentamisessa ja kehityspyrkimyksissä.
”Humanitaarisella miinatoiminnalla on tärkeä rooli, kun siirrytään konfliktista kestävään rauhaan. Miinatoiminnan integroiminen maan köyhyyden vähentämisstrategiaan ja kehityssuunnitelmiin on välttämätöntä Ottawan sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.”
Suomi on tukenut humanitaarista miinatoimintaa vuodesta 1999 lähtien yli 5 miljoonalla eurolla vuosittain ja jatkaa tukea tulevaisuudessakin. Ottawan sopimukseen on liittynyt kaikkiaan 158 maata. Se on merkittävä määrä, mutta työtä on vielä tehtävä.
”Suomi sitoutuu edistämään Ottawan sopimuksen yleismaailmallisuutta jatkossakin”, ministeri Heidi Hautala painotti.
Lisätietoja: ministerin lehdistöavustaja Milma Kettunen, puh. 09 1605 6435, 040 522 9869, asevalvonnan yksikön päällikkö Markku Virri, puh. 09 1605 6185, 040 158 5453