Hyppää sisältöön

Kansalaispulssi: Suomen toimet itärajalla saavat vahvan tuen, yli puolet rajoittaisi oikeutta hakea turvapaikkaa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.12.2023 14.15 | Julkaistu suomeksi 18.12.2023 klo 14.32
Tiedote

Suomen toimet Venäjän vastaisella rajalla ovat vahvistaneet turvallisuuden tunnetta ja reagointi Venäjän vaikuttamistoimintaan on koettu riittäväksi ja oikea-aikaiseksi, käy ilmi joulukuun Kansalaispulssi-kyselystä.

Vastaajista 70 prosenttia kertoo Suomen toimien rajalla vahvistaneen turvallisuuden tunnettaan. Suomen reagointia pitää riittävänä ja oikea-aikaisena 64 prosenttia.
Kysely toteutettiin 5.-11. joulukuuta, eli ennen hallituksen tuoreimpia, tällä viikolla tehtyjä rajapäätöksiä, joilla Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin hetkeksi, mutta koko rajan sulkemisesta uudelleen päätettiin jo torstai-iltana.

Vastaajista 56 prosenttia olisi valmiita rajoittamaan oikeutta hakea turvapaikkaa Suomesta.

Kansalaispulssi-kyselyssä kysyttiin nyt rajatoimien ohella ensi kertaa myös Venäjän viimeaikaisten sekä mahdollisten tulevien toimien herättämistä huolista.

Noin puolet on melko tai erittäin paljon huolissaan Venäjän pyrkimyksestä vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Vastaajista 29 prosenttia on melko tai erittäin paljon huolissaan Venäjän ryhtymisestä sotilaallisiin toimiin Suomea vastaan.

”Venäjän viimeaikainen toiminta ymmärrettävästi herättää huolta kansalaisissa. Kuitenkin Suomen hallituksen rajapäätökset saavat vahvan tuen kaikilta vastaajaryhmiltä, ja nämä toimet osaltaan taas vahvistavat turvallisuuden tunnetta”, sanoo johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.

Luottamus hallitukseen ja puolueisiin noussut kahdella viime kierroksella melko selvästi. Hallitukseen luottaa nyt 50 prosenttia, kun luku kävi alimmillaan 41 prosentissa. Luottamus on silti edelleen alempana kuin edellisen hallituksen aikaan.

Huoli toimeentulosta korkeimmillaan tänä vuonna

Kotitalouksien huoli omasta toimeentulostaan on pysynyt suhteellisen korkealla tasolla, ja se on nyt korkeimmillaan tänä vuonna. Vastaajista 39 prosenttia on ainakin jonkin verran huolissaan kotitaloutensa toimeentulosta.

Jo pidemmän aikaa laskusuunnassa ollut luottamus terveydenhuoltoon ja koulutukseen on jatkanut laskuaan, ja kummankin kohdalla lukema on alin keväällä 2020 alkaneiden Kansalaispulssi-kyselyiden aikana. Terveydenhuoltoon luottaa nyt 60 prosenttia ja koulutukseen 73 prosenttia vastaajista.

Koronatilanne ei kyselyn mukaan herätä suurta huolta kansalaisissa. Noin kolme neljästä kertoo olevansa vähän tai ei lainkaan huolissaan siitä.

Kyseessä on Kansalaispulssi-kyselyn 51. kierros. Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181