Hyppää sisältöön

Kirsi Kaulasen Välittäjä voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun ensimmäisen palkinnon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.9.2021 10.27 | Julkaistu suomeksi 2.9.2021 klo 10.06
Tiedote

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun ensimmäisen palkinnon on voittanut taiteilija Kirsi Kaulasen teosehdotus Välittäjä. Taiteellisesti korkeatasoiseen kilpailuun saatiin 110 hyväksyttyä teosehdotusta. Kilpailussa jaettiin kolme palkintosijaa ja kolmelle myönnettiin tunnustuspalkinto.

Kilpailuun saatiin teosehdotuksia, jotka edustavat erilaisia taidesuuntauksia, tyylejä ja taiteellisen ilmaisun tapoja. Palkintolautakunta ei halunnut arvottaa niitä keskenään, ja tästä syystä kilpailussa päätettiin palkita hyvin erilaisia kilpailutöitä.

Ensimmäinen palkinto on arvoltaan 20 000 euroa. Sen voittanutta teosehdotusta Välittäjä palkintolautakunta luonnehtii seuraavasti:

”Muistomerkkiehdotus sijoittuu Pikkuparlamentin puiston läpi kulkevan käytävän molemmin puolin. Sen materiaali, kiillotettu ruostumaton teräs, peilaa ohikulkijan ja teoksen ympäristön osaksi teosta. Teos asettaa katsojan kahdenlaisen ajatusmaailman väliin. Siten se heijastaa Suomen maantieteellistä asemaa idän ja lännen välissä ja presidentti Mauno Koiviston roolia yhteistyön rakentajana.

Välittäjä tuo uudenlaisen keveämmän näkökulman perinteisiin presidenttimuistomerkkeihin. Tilallisena ja vuorovaikutteisena teoksena se heijastaa tämän päivän nykytaidetta ja tuo kiinnostavan lisän julkisen taiteen kenttään ja kaupunkikuvaan. Se on ainutlaatuinen teos myös kansainvälisessä mittakaavassa.”

Palkintolautakuntaan kuuluivat presidentti Mauno Koiviston muistomerkkitoimikunta sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää taiteilijajäsentä. Muistomerkkitoimikunnan puheenjohtajana toimii entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki on tarkoitus toteuttaa ensimmäisen palkinnon voittaneen teosehdotuksen pohjalta. Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis ja asennettu paikalleen Pikkuparlamentin puistoon 25.11.2023, kun presidentti Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Toinen palkintosija teosehdotukselle Hitaalla tiellä

Kilpailun toinen palkinto (15 000 euroa) myönnettiin Matti Vesasen teosehdotukselle Hitaalla tiellä.

”Teos ottaa puiston tilaa haltuun neljällä eri elementillä: kävelevää presidentti Mauno Koivistoa esittävällä näköispatsaalla, pronssiportilla, graniittikäytävällä ja pyöreällä suihkulähteellä. Se on perinteisen kuvanveiston ja käsitteellisemmän tilataiteen yhdistelmä, joka toimii hyvin Pikkuparlamentin puistossa”, palkintolautakunta toteaa. 

Kolmannen palkinnon (10 000 euroa) voitti Pauno Pohjolaisen teosehdotus Sillanrakentaja.

”Teos tulkitsee presidentti Mauno Koiviston elämäntyötä sillanrakentajana idän ja lännen, yhteiskuntaluokkien sekä työnantajien ja työntekijöiden välillä. Tekijä on halunnut tuoda työssään esille presidentti Mauno Koivistossa arvostamaansa rakentajaa ja puhdetöiden tekijää”, lautakunta toteaa.

Tunnustuspalkinto (3 333 euroa) myönnettiin seuraaville teosehdotuksille: Fundeerauksia (Markus Kähre), Sanat (Nestori Syrjälä), Satamajätkä fundeeraamassa (Anssi Pulkkinen).

Muistomerkkikilpailun kuudesta palkitusta teosehdotuksesta on esillä pienoismalleja ja kuvia Helsingin keskustakirjasto Oodissa 1.-15. syyskuuta. Kaikki kilpailuteokset ovat esillä myös virtuaalinäyttelyssä verkossa.

Kaikista entisistä, edesmenneistä Suomen tasavallan presidenteistä on toteutettu virallinen muistomerkki. Muistomerkit sijaitsevat Helsingissä, ja ne on valmistuttuaan lahjoitettu Helsingin kaupungille. Presidentti Koiviston muistomerkkikilpailu jatkaa tätä perinnettä.

Lisätiedot: tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, tiina-kaisa.laakso-liukkonen(at)gov.fi ja viestintäasiantuntija Aapo Riihimäki (haastattelupyynnöt), p. 050 471 3020, aapo.riihimaki(at)gov.fi, valtioneuvoston kanslia

Korjaus 1.9.2021 klo 13:15: Kaikista edesmenneistä Suomen presidenteistä on toteutettu virallinen muistomerkki, ei kaikista entisistä tasavallan presidenteistä, kuten artikkelissa aiemmin mainittiin.