Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Koronan vaikutukset matkustamiseen

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2021 13.40
Uutinen

Korona on vaikuttanut matkailuun monella tavoin ja voi aiheuttaa yllättäviä tilanteita kokeneellekin matkailijalle. Ennakoimalla ja selvittämällä asioita etukäteen, voit kuitenkin itse vaikuttaa matkan sujumiseen. Ulkoministeriön konsulipalveluiden kirjeestä löytyy monta vinkkiä matkaajille.

Matkustaja laukun kanssa lentokentällä.
Jokainen maa päättää itse matkailijoiden maahanpääsystä ja sen edellytyksistä. Myös lento- ja laivayhtiöillä voi olla omia säädöksiä ja rajoituksia matkailijoille.Tarkista tiedot aina ennen matkustamista.

Hei matkailija,

Koronatilanne vaihtelee eri puolilla maailmaa ja variantteja tulee ja menee. Rajoituksia puretaan ja niitä otetaan uudelleen käyttöön – usein hyvinkin nopeasti ilman ennakkovaroituksia. Matkareitin varrella saattaa olla useampiakin maita ja eri maiden käytännöt voivat poiketa toisistaan. Myös lento- ja laivayhtiöillä voi olla omia säädöksiä ja rajoituksia matkailijoille. Miten matkailija ottaa säännöistä selkoa?

Jokainen maa päättää itse matkailijoiden maahanpääsystä ja sen edellytyksistä. Se voi myös asettaa alueellaan erilaisia rajoituksia, joita kaikkien siellä oleskelevien – myös matkailijoiden – tulee noudattaa. Ohjeiden noudattamatta jättäminen voi johtaa sakkoihin tai muihin toimenpiteisiin. Lisätietoja voit saada kauttakulku- tai kohdemaasi omilta viranomaisilta. Tarkista tiedot aina ennen matkustamista.

Ole tarvittaessa yhteydessä kohdemaan lähimpään suurlähetystöön. Jos olet lähdössä ulkomaanmatkalle Suomesta, listan Suomessa toimivista ulkomaanedustustoista löydät ulkoministeriön verkkosivuilta.

Matkasuunnitelmien helpottamiseksi re-open EU –sivustolle on koottu tietoa koronatilanteesta EU-alueella ja käytössä olevista erilaisista rajoituksista.

Suomen ulkomailla olevat edustustot julkaisevat verkkosivuillaan koronavirusuutisia. Ne sisältävät linkkejä eri maiden viranomaissivustoille, joilla on ajankohtaista tietoa koronatilanteesta ja alueella noudatettavista käytännöistä. Koronavirusuutiset löytyvät myös edustustojen verkkosivujen etusivulta.

Ulkoministeriö on koonnut verkkosivuilleen yhteen vastauksia kansalaisten esittämiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Koska koronatilanne voi muuttua nopeasti, on hyvä huomioida, että matkustamiseen liittyvät rajoitukset voivat muuttua matkan aikanakin. Se, mikä päti matkalle lähdettäessä, ei ehkä enää olekaan voimassa paluuajankohtana.

Matkalle vaadittava puuttuva testitulos tai vääränlainen koronatodistus voi lykätä matkalle lähtöä tai pahimmassa tapauksessa sinut voidaan kesken matkaa palauttaa takaisin lähtöpisteeseen.

Lento- tai laivayhtiösi vaatimukset matkaan pääsemiseksi saattavat erota kohdemaan rajoituksista – tarkasta vaatimukset ennen matkalle lähtöä.

Positiivinen testitulos tai koronalle altistuminen voi johtaa karanteeniin. Paikallinen viranomainen voi määrätä sen kestosta ja karanteenipaikasta. Karanteeniolosuhteissa liikkuminen on rajoitettua ja palveluita voi olla niukasti saatavilla. Suomen edustustot maailmalla eivät voi vaikuttaa karanteenin kestoon tai laatuun.

Jos tarvitset sairaanhoitoa, ota yhteyttä paikallisiin terveysviranomaisiin. Joissakin maissa hoitoon pääsy voi olla vaikeutunut sairaanhoidon kuormittumisen vuoksi ja hoitopaikan valintaan et voi yleensä itse vaikuttaa.

Voit saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Voit tilata kortin KELAlta. Se on maksuton.

Matkan pitkittymisestä voi aiheutua erilaisia lisäkustannuksia kuten majoitus- ja sairauskuluja, tai kuluja uusien lentolippujen hankkimisesta. Jos sinulla ei ole matkavakuutusta, vastaat kaikista kuluistasi itse. Ota siis aina ennen matkalle lähtöä riittävän laaja ja pitkäkestoinen vakuutus muun muassa sairaanhoitokulujen ja lääkinnällisen kotiutuksen kattamiseksi. Vakuutusehdot kannattaa tarkastaa myös siltä varalta, että joudut karanteeniin korona-altistumistilanteessa.

Rajavartiolaitos  ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antavat Suomeen saapuville matkustajille ohjeita, joista voit lukea tarkemmin heidän verkkosivuiltaan. THL suosittelee myös, että kaikki ulkomailta Suomeen saapuvat matkustajat tekisivät koronan kotitestin maahan saapumisen jälkeen, jos heitä ei ole testattu maahantulon yhteydessä.

Ystävällisin terveisin ja turvallista matkaa toivottaen,

ulkoministeriön konsulipalvelut

 
Sivun alkuun