Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hur påverkar coronaviruset resande?

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.12.2021 13.40 | Publicerad på svenska 22.12.2021 kl. 17.50
Nyhet

Coronaviruset har påverkat resandet på flera sätt och kan orsaka överraskande situationer även för erfarna resenärer. Genom att vara förutseende och ta reda på i förväg kan du trots allt själv påverka hur resan förlöper. Utrikesministeriets konsulära enhets brev innehåller flera goda tips för dig som reser.

Matkustaja laukun kanssa lentokentällä.
Varje land beslutar själv om vem de släpper in i landet och på vilka villkor. Också flygbolag och rederier kan ha sina egna bestämmelser och begränsningar. Kontrollera alltid de senaste bestämmelserna innan du reser..

Hej resenär,

Coronaläget går upp och ner i världen och virusvarianterna kommer och går. Restriktioner avvecklas och införs på nytt – ofta överraskande snabbt. Olika länder har olika krav och om din resa går genom flera länder är det mycket att ha koll på. Också flygbolag och rederier kan ha sina egna bestämmelser och begränsningar. Hur ska en resenär hålla reda på alla bestämmelser?

Varje land beslutar själv om vem de släpper in i landet och på vilka villkor. Alla länder bestämmer också om restriktioner inom sitt territorium, som alla som vistas i landet måste iaktta – också turister. Underlåtelse att följa myndigheternas anvisningar kan leda till böter eller andra åtgärder. Du får mer information av myndigheterna i det land du ska besöka eller resa igenom. Kontrollera alltid de senaste bestämmelserna innan du reser.

Vid behov kan du kontakta mållandets närmaste ambassad. Förteckning över utländska ambassader i Finland.

För att underlätta planeringen finns det på webbplatsen Re-open EU samlad information om coronaläget i EU och de restriktioner som tillämpas i olika länder.

Finlands ambassader publicerar coronanyheter på sina webbplatser, och nyheterna samlas på utrikesministeriets webbplats. De innehåller länkar till olika myndigheters webbplatser med aktuell information om läget och landets bestämmelser. Coronanyheterna finns alltid på ingångssidan till ambassadernas webbplats.

Utrikesministeriet har på sin webbplats samlat svar på vanliga frågor om corona och resande.

Eftersom coronaläget kan förändras snabbt är det bra att beakta att reserestriktionerna kan förändras också under resans gång. Det som gällde när du gav dig av kanske inte längre gäller när du ska åka hem.

Du kanske saknar ett testresultat eller har fel sorts intyg och då kan avresan försenas eller så måste du avbryta resan helt.

Ditt flygbolag eller rederi kan ha egna krav för att du ska få stiga ombord som avviker från mållandets – kontrollera kraven innan du reser.

Om du testar positivt eller exponeras för covid-19 kan du försättas i karantän. De lokala myndigheterna bestämmer om hur länge och var du måste stanna i karantän. Under karantänförhållanden kan du inte röra dig fritt och tillgången till tjänster kan vara begränsad. Finlands ambassader och konsulat kan inte påverka hur länge eller var du försätts i karantän.

Om du behöver sjukvård, kontakta de lokala hälsovårdsmyndigheterna. I vissa länder kan det vara svårt att få vård på grund av att sjukvården är överbelastad, och i allmänhet kan du inte själv påverka valet av vårdplats.

Med det europeiska sjukvårdskortet får du medicinskt nödvändig vård om du reser eller vistas tillfälligt i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland. Du kan beställa kortet från Folkpensionsanstalten. Kortet är gratis.

Om din resa drar ut på tiden kan det orsaka olika extrakostnader, till exempel för inkvartering, vård eller nya flygbiljetter. Om du inte har någon reseförsäkring står du själv för alla utgifter. Innan du reser ska du med andra ord alltid teckna en omfattande och långvarig försäkring för att täcka till exempel sjukvårdskostnader och hemtransport i fall av allvarlig sjukdom. Det lönar sig att kontrollera försäkringsvillkoren också för den händelse att du blir försatt i karantän för att du exponerats för covid-19.

Gränsbevakningsväsendet och Institutet för hälsa och välfärd ger på sina webbplatser anvisningar för dem som anländer till Finland. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att alla som anländer till Finland från utlandet gör ett hemtest för covid-19 efter ankomsten, om de inte har testats i samband med inresan.


Vi önskar dig en trevlig och trygg resa! Vänliga hälsningar,

utrikesministeriets konsulära tjänster

 
Sivun alkuun