Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Laajakaistarakentamisen tukea koskeva laki voimaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2020 14.06
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti lain laajakaistarakentamisen tuesta 30. joulukuuta 2020. Laki tulee voimaan 1.1.2021.

Laajakaistatukea varten on varattu valtion budjetissa vuonna 2021 viisi miljoonaa euroa. Tukiohjelma suunnataan alueille, joille kaupallista laajakaistaa ei ole tulossa ennen vuotta 2025. Tavoitteena on saada 10 000 uutta kotitaloutta nopeiden laajakaistayhteyksien piiriin.

Laajakaistayhteyksien rakentajat voivat hakea tukea nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen vakituisiin ja vapaa-ajan asuntoihin sekä yritysten ja julkishallinnon toimipaikkoihin. Tukikelpoisen laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta sekä kunnan maksuosuudesta laajakaistahankkeessa säädettäisiin valtioneuvoston asetuksella. Tukiohjelma on jatkoa Nopea laajakaista -ohjelmalle, josta on myönnetty tukea vuosina 2010-2019.

Mitä seuraavaksi?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tekee markkina-analyysit laajakaistatuen hankealueista, joita maakuntien liitot ehdottavat, ja kartoittaa alueilla olemassa olevat nopeat laajakaistayhteydet ja niiden rakentamissuunnitelmat. Tämän jälkeen maakunnan liitto järjestää kilpailutuksen, jonka perusteella hankealueen toteuttaja valitaan. Kilpailutuksessa valituksi tullut verkon rakentaja voi hakea tukea Liikenne- ja viestintävirastolta.

Valtioneuvoston asetus laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta ja kunnan maksuosuudesta laajakaistahankkeessa on tarkoitus antaa alkuvuodesta 2021.

Lisätietoja:

Yksikön johtaja Maija Ahokas p. 040 031 6178, Twitter @mmaija

Tiedote 12.11.2020: Hallitus esittää tuen jatkamista huippunopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista varten
Tiedote 30.4.2020: Laajakaistatuen valmistelu etenee - lausuntoja pyydetään tukiohjelman jatkamisesta vuonna 2021
Valtioneuvosto.fi: Tasavallan presidentin esittelyn aineistot
Valtioneuvoston hankeikkuna: HE laajakaistarakentamisen tuesta (LVM043:00/2019)
Lausuntopalvelu.fi: Hallituksen esitysluonnos laajakaistarakentamisen tuesta
Lausuntopalvelu.fi: Valtioneuvoston asetus kunnan maksuosuudesta ja nopean laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta laajakaistahankkeessa

 
Sivun alkuun