Hyppää sisältöön

Matkailun rajoituksia puretaan edelleen, tarpeetonta matkustamista hyvä välttää

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2020 14.27 | Julkaistu suomeksi 13.7.2020 klo 9.20
Uutinen

Suomi sallii kaiken matkustamisen Suomeen niistä Euroopan maista, joissa COVID19-tapausten ilmaantuvuus on riittävän alhaisella tasolla. Näihin maihin voi matkustaa Suomesta ilman, että tarvitsee Suomeen palaamisen jälkeen jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Näitä maita ovat 15.6. alkaen Islanti, Latvia, Liettua Norja, Tanska ja Viro sekä 13.7. alkaen myös Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Liechtenstein, Malta, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Unkari ja Vatikaani.

Koronavirus ja sen leviäminen muodostavat edelleen maailmanlaajuisen riskin. Ulkoministeriön pandemiatilanteen vuoksi antama yleinen matkustussuositus on edelleen vältä tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena ovat yllä luetellut maat. On hyvä kuitenkin huomata, että näillä mailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoiden maahanpääsystä. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Lisäksi Suomi sallii 13.7. alkaen työmatkaliikenteen ja muun välttämättömän liikenteen seuraavista EU:n ulkopuolista maista: Algeriasta, Australiasta, Georgiasta, Japanista, Uudesta-Seelannista, Ruandasta, Etelä-Koreasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguaysta ja Kiinasta (edellyttäen, että vastavuoroisuus vahvistetaan EU:ssa). Näiden maiden osalta ulkoministeriön yleinen matkustussuositus on edelleen vältä tarpeetonta matkustamista.

Tarpeettomalla matkustamisella tarkoitetaan esimerkiksi vapaa-ajan matkoja. Ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa matkustussuositukset voivat olla tätäkin voimakkaampia, esimerkiksi sodan tai muiden turvallisuustilanteeseen vaikuttavien syiden takia. Jokaisella on kuitenkin oikeus lähteä maasta, ellei tätä oikeutta ole lakiperusteisesti rajattu ja matkustuspäätöksen tekee aina matkailija itse.

Rajavalvontaan ja rajan ylittämiseen liittyvistä kysymyksistä vastaa Rajavartiolaitos

Pandemian takia tilanne missä tahansa maassa tai alueella voi muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti

Jos oma matka on välttämätön, on silti muistettava, että tilanne eri maissa voi edelleen muuttua nopeasti ja yllättää: paikalliset karanteenimääräykset, liikkumisen rajoitukset, liikenteen vaikeutuminen, maasta poistumisen rajoittaminen, terveydenhoidon saatavuuden heikkeneminen, palveluiden sulkemiset, mukaan lukien ruoan saatavuus, koskevat kaikkia. Maahan pääsy voi olla rajoitettua ja ajantasaiset maahantulosäädökset tulee tarkistaa aina kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Matkustamisen kannalta riskitekijä on myös se, että varatut lennot tai muut yhteydet voivat peruuntua äkillisesti ja erityisesti paluumatka estyy. Jokainen matkailija pystyy omalta osaltaan ehkäisemään koronaepidemian leviämistä noudattamalla matkustussuosituksia ja hygieniaohjeita. Matkan ajan on aina noudatettava niin viranomaisten kuin kuljetusyhtiöidenkin ohjeistuksia, esimerkiksi nenän ja suun peittävistä suojista. 

Suomen ulkomaanedustustot päivittävät verkkosivuilleen ja sosiaalisen median kanavilleen ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista matkailuun.

Ulkoministeriön kyky auttaa ulkomailla pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen. Ulkoministeriö suosittelee aina matkavakuutuksen ottamista. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanteessa.

Muista kuin yllä luetelluista maista Suomeen palaaville suositellaan 14 vuorokauden ajan omaehtoista karanteenia. Noudata sitä koskevia THL:n ohjeita, myös jos matkasi jälkeen saat hengitystieinfektion oireita ja epäilet koronatartuntaa.

Jos päätät matkustaa, tee aina matkustusilmoitus. Tällöin ulkoministeriö on tietoinen oleskelustasi kohdemaassa ja voi hätä- tai kriisitilanteessa olla tarvittaessa sinuun yhteydessä.