Ministeri Strand eurooppaministerikokoukseen Varsovaan

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Puola järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen Varsovassa 17.–18. helmikuuta. Kokouksen tarkoitus on vaihtaa alustavia näkemyksiä tulevasta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja keskustella Euroopan kriisivarautumisen vahvistamisesta. Kokouksessa käydään keskustelu myös EU:n hakijamaiden kanssa hybridiuhista ja niihin varautumisesta. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand.
Suomi katsoo, että rahoituskehyksen taso tulee säilyttää kohtuullisena. Varoja tulisi myös kohdentaa nykyistä vahvemmin valittujen strategisten prioriteettien – kuten Euroopan kokonaisturvallisuus ja kilpailukyky – mukaisesti. Suomen tavoitteena on rahoituskehysratkaisu, jossa huomioidaan Suomen itärajan tilanne, ja sen kokonaisvaltainen merkitys EU:lle. Suomi tukee EU:n rahoitukseen kytkeytyvää vahvaa ehdollisuutta, erityisesti oikeusvaltioperiaatteen osalta.
Suomi edistää EU:n jäsenyyskriteereihin perustuvan ja uskottavan laajentumispolitiikan toimeenpanoa painottaen erityisesti demokraattisten instituutioiden ja oikeusvaltiouudistusten tärkeyttä. Tukemalla EU:n hakijamaita ja unionin laajentumista voidaan suojata unionin naapurustoa myös Venäjän epävakauttavilta toimilta.
Suomi korostaa tarvetta vahvistaa unionin kriisinsietokykyä eli kokonaisvaltaista ja laaja-alaista varautumista mahdollisiin tuleviin kriiseihin ja hybridiuhkiin. Suomi tukee EU:n varautumisunionistrategian laadintaa ja korostaa, että EU-tason kokonaisturvallisuuden vahvistamisen ja varautumisunionistrategian luomisen tärkein tavoite tulisi olla EU:n ja sen jäsenvaltioiden varautumisen tason parantuminen.
”Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että EU keskittyy toimiin, jolla siitä tulee kokonaisvaltaisesti entistä vahvempi toimija. Tähän kuuluvat keskeisesti rahoitusratkaisut, joilla tuetaan kokonaisturvallisuutta ja kilpailukykyä. Venäjää hyökkäyssodan aloittajana Ukrainassa ei tule palkita sen laittomista ja brutaaleista toimista. EU:n tulee toimia Ukrainan tukena vieläkin tehokkaammin. Meidän tulee esittää konkreettisia ratkaisuja, joilla Ukrainassa päästään oikeudenmukaiseen rauhaan”, ministeri Strand sanoo.
Epävirallisten ministerikokousten tavoitteena on pohtia yleisluonteisia kysymyksiä ja käydä niistä vapaata keskustelua. Epävirallisissa kokouksissa ei tehdä päätöksiä.
Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302 ja erityisavustaja Alexander Lång p. 0295 160 866, valtioneuvoston kanslia