Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Muutoksia maahantulorajoituksiin ja matkustussuosituksiin, vältä yhä tarpeetonta matkustamista

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 6.8.2020 16.00
Uutinen

Valtioneuvosto päätti 6.8. istunnossaan rajaliikennettä koskevien rajoitusten ja matkustussuositusten muutoksista. Rajavalvonta palautetaan Suomen ja Alankomaiden, Andorran sekä Belgian välille. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus.

Rajoitukset tulevat voimaan 10.8. Nyt tehdyt päätökset ovat voimassa 8.9. asti, mutta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa aiemmin. Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta uudelleen noin kahden viikon kuluttua epidemiologisen tilanteen perusteella.  

Minne Suomesta voi matkustaa?

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Yleissuositus välttää tarpeetonta matkustamista ei koske seuraavia maita:

Etelä-Korea, Georgia, Irlanti, Islanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro. Kiinan osalta suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista kunnes vastavuoroisuus vahvistetaan EU:ssa.

Näihin maihin voi myös matkustaa Suomesta ilman omaehtoista karanteenia Suomeen palaamisen jälkeen. 

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Matkailija tekee itse matkustuspäätöksen

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on rajallinen eikä matkavakuutuskaan välttämättä auta.

On myös hyvä huomata, että mailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoiden maahanpääsystä. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta

Jos tulet Suomeen maasta, johon kohdistuu edelleen rajavalvonta, sinun suositellaan olevan 14 vuorokauden ajan omaehtoisessa karanteenissa.
 

 
Sivun alkuun