Hyppää sisältöön

Nato-sanasto ja päivitetty Svenskt lagspråk i Finland -sanasto julkaistu Valter-termipankissa

Julkaisuajankohta 17.4.2024 13.26 | Julkaistu suomeksi 17.4.2024 klo 13.34

Valtioneuvoston kanslian käännös- ja kielitoimiala on julkaissut uutta sisältöä valtioneuvoston termipankissa Valterissa. Uutena sanastona Valteriin on lisätty valtioneuvoston kanslian projektissa valmisteltu Nato-sanasto. Ruotsinkielistä lakikieltä käsittelevän käsikirjan Svenskt lagspråk i Finland (Slaf) uudistetun painoksen sanasto-osuus on nyt myös päivitetty Valteriin.

Ruotsinkielistä lakikieltä käsittelevästä käsikirjasta Svenskt lagspråk i Finland (Slaf) on julkaistu uudistettu painos. Slaf on valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunnan julkaisema käsikirja kääntäjille, laintarkastajille ja lainvalmistelijoille. Ohjeen päivityksestä vastasi valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunnan asettama työryhmä, johon kuului edustajia valtioneuvoston kansliasta, oikeusministeriöstä, eduskunnan ruotsin kielen toimistosta ja Kotimaisten kielten keskuksesta Kotuksesta. Käsikirjan sanasto-osuus sisältää suomenkielisissä lakiteksteissä usein esiintyviä sanoja ja ilmauksia sekä suositukset näiden ruotsinkielisiksi vastineiksi. Valterissa nyt julkaistu päivitetty sanasto Ordlistan i Svenskt lagspråk i Finland sisältää noin 1 900 termiä tai ilmausta.

Nato-sanasto antaa suosituksia suomen- ja ruotsinkielisiksi vastineiksi Naton englanninkielisille nimikkeille ja termeille. Sanasto kuvaa Pohjois-Atlantin liittoa (Natoa), sen organisaatiorakennetta ja sen toimintaa. Sanastoa on laadittu valtioneuvoston kanslian asettamassa projektissa, johon osallistui asiantuntijoita ja kieliasiantuntijoita eri ministeriöistä sekä Puolustusvoimista ja Kotimaisten kielten keskuksesta. Lisäksi sanastoa kommentoivat yhteistyökumppanit Suomesta, Ruotsista ja Euroopan unionista. Sanasto sisältää lähes 220 käsitettä: Naton poliittisen ja sotilaallisen organisaatiorakenteen nimikkeitä, Nato-yhteyksissä käytettyjä henkilönimikkeitä sekä keskeisiä Naton tehtäviin, puolustussuunnitteluun, toimijoihin ja toimintaympäristöön liittyviä käsitteitä sekä keskeisten sopimusten nimiä. Sanasto on käytettävissä Valter-termipankin lisäksi myös pdf-tiedostona.

Lisätietoja: Niina Elomaa, erityisasiantuntija, [email protected], p. 0295 160 265; valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunta, [email protected] 

Valtioneuvoston termipankki Valter 
Svenskt lagspråk i Finland – Ruotsinkielinen lakikieli (Slaf)
Nato-sanasto