Natoordlista och uppdaterad Slaf-ordlista har publicerats i termbanken Valter
Översättnings- och språksektorn vid statsrådets kansli har publicerat nytt innehåll i termbanken Valter. En helt ny ordlista i Valter är Natoordlistan, som har utarbetats i ett projekt som tillsattes av statsrådets kansli. Ordlistan i den nya upplagan (2023) av handboken Svenskt lagspråk i Finland (Slaf) har nu också förts in i Valter.
En ny upplaga av handboken Svenskt lagspråk i Finland (Slaf) har publicerats. Slaf ges ut av statsrådets svenska språknämnd och riktar sig i första hand till dem som bereder, skriver och översätter förslag till lagar och andra författningar och till dem som ansvarar för och producerar svenska myndighetstexter inom statsförvaltningen. Handboken ges ut i form av en anvisning av statsrådets kansli. Den nya upplagan har utarbetats av en arbetsgrupp som tillsattes av statsrådets svenska språknämnd. I arbetsgruppen ingick representanter för statsrådets kansli, justitieministeriet, riksdagens svenska byrå och Institutet för de inhemska språken. Ordlistan i handboken innehåller ord och uttryck som ofta förekommer i finska lagtexter samt rekommendationer till svenska motsvarigheter. Den uppdaterade ordlista som nu publiceras i Valter, Ordlistan i Svenskt lagspråk i Finland, innehåller cirka 1 900 termer och uttryck.
Natoordlistan innehåller rekommenderade svenska och finska motsvarigheter till Natos engelska termer. Ordlistan beskriver Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato), dess organisationsstruktur och dess verksamhet. Ordlistan har utarbetats i ett projekt som tillsattes av statsrådets kansli och som sakkunniga och språkexperter från olika ministerier och experter vid Försvarsmakten deltog i. Även Institutet för de inhemska språken deltog i termarbetet. Ordlistan kommenterades också av samarbetspartner i Finland, i Sverige och vid Finlands ständiga representation vid Nato samt av de finska och svenska enheterna vid Europeiska unionens råd. Ordlistan innehåller namn som används i Natos politiska och militära organisationsstruktur, titlar som används i Natosammanhang, begrepp som hänför sig till Natos uppgifter, försvarsplanering, aktörer och operationsmiljö samt namn på de centrala avtalen inom Nato. Natoordlistan finns tillgänglig även som pdf-fil.
Ytterligare information: Niina Elomaa, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 160 265; statsrådets svenska språknämnd, [email protected]
Statsrådets termibank Valter
Svenskt lagspråk i Finland – Ruotsinkielinen lakikieli (Slaf)
Natoordlista