Hyppää sisältöön

Nato-sanaston laajennus julkaistu

Julkaisuajankohta 10.11.2023 12.17

Valtioneuvoston kanslian projektissa valmisteltu Nato-sanasto antaa suosituksia suomen- ja ruotsinkielisiksi vastineiksi englanninkielisille nimikkeille ja termeille. Sanaston laajennus sisältää Nato-yhteyksissä käytettyjä henkilönimikkeitä sekä keskeisiä Naton tehtäviin liittyviä käsitteitä.

 

Kesäkuussa 2023 julkaistu ensimmäinen luku sisälsi Naton poliittisen ja sotilaallisen organisaatiorakenteen nimikkeitä.

Nyt julkaistu laajennus esittelee Natossa ja Nato-yhteyksissä käytettyjä poliittisen ja sotilaallisen rakenteen henkilönimikkeitä kuten pääsihteeri, pysyvä edustaja ja sotilasedustaja sekä erilaiset komentajat. 

Lisäksi sanasto sisältää keskeisiä Naton ydintehtäviin, turvallisuuskäsityksiin, kriisinhallintaan ja asevalvontaan liittyviä käsitteitä. Käsitteille annetaan englannin, suomen- ja ruotsinkielisten termien lisäksi määritelmät.

Sanasto sisältää nyt lähes 140 termiä ja sitä on tarkoitus täydentää myöhemmin uusilla termeillä. 

Sanastoa valmistellaan valtioneuvoston kanslian asettamassa projektissa, johon osallistuu asiantuntijoita ja kieliasiantuntijoita eri ministeriöistä sekä Puolustusvoimista ja Kotimaisten kielten keskuksesta. Lisäksi sanastoa kommentoivat yhteistyökumppanit Suomesta, Ruotsista ja Euroopan unionista. 

Lisätietoja: Niina Elomaa, erityisasiantuntija, niina.elomaa(a)gov.fi, p. 0295 160 265
 

Nato-sanasto