Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin Itävallassa: Eurooppa pystyy yhteistyöhön aikamme suurimpien haasteiden ratkaisemiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.2.2023 19.38 | Julkaistu suomeksi 20.2.2023 klo 10.47
Tiedote
Pääministeri Marin ja liittokansleri Nehammer Suomen, Itävallan ja EU:n lippujen edessä.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Wienissä perjantaina 17. helmikuuta. Vierailun ohjelmassa oli tapaamiset Itävallan liittokansleri Karl Nehammerin ja Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellenin kanssa. Keskusteluissa painottuivat Euroopan ajankohtaiset haasteet, kuten Ukrainan tukeminen Venäjän hyökkäyssotaa vastaan, EU:n taloustoimet ja muuttoliikkeen tilanne.

Keskusteluissa oli esillä Ukrainan taloudellisen, sotilaallisen ja poliittisen tukemisen merkitys sen puolustautuessa Venäjän aggressiota vastaan. Oleellinen osa tätä tukea ovat EU:n Venäjä-pakotteet ja jatkotyö pakotteiden kiertämisen estämiseksi. Keskusteluissa oli esillä myös Venäjän saattaminen vastuuseen sen laajamittaisista sotarikoksista Ukrainassa.

”Nyt sodan ensimmäisen vuosipäivän lähestyessä meidän tulee olla määrätietoisia tuessamme Ukrainalle sen taistelussa Venäjän rikollista hyökkäyssotaa vastaan. Ukraina puolustaa omaa aluettaan, omaa kansaansa ja omaa kulttuuriaan YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisesti. Samalla se puolustaa myös koko vapaan maailman arvoja. Meidän tulee myös antaa täysi tukemme oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi”, sanoi pääministeri Marin.

Keskustelussa EU:n taloustoimista ja valtiontukisäännöistä pääministeri Marin korosti, että lyhyen aikavälin toimien taloudellisiin haasteisiin vastaamiseksi tulee tukea EU:n kilpailukykyä myös pitkällä aikavälillä.

Muuttoliikkeen osalta pääministeri Marin kertoi jakavansa huolen luvattomien rajanylitysten lisääntyneestä määrästä EU-alueelle. Keskusteluissa oli esillä tarve saada aikaan mahdollisimman pian yhteinen ratkaisu EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkauudistuksessa. Monissa Länsi-Balkania lähellä olevissa EU-maissa ja erityisesti Itävallassa turvapaikanhakijamäärät ovat kasvaneet merkittävästi.

Lisäksi keskusteluissa oli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) rooli ja tulevaisuus sekä Suomen puheenjohtajuus järjestössä vuonna 2025.

Suomella ja Itävallalla on samansuuntaisia näkemyksiä EU-tasolla talous- ja kilpailukykypolitiikassa sekä monissa muissa asioissa. Molemmat maat korostavat myös monenkeskisen sääntöpohjaisen järjestelmän tärkeyttä maailmanpolitiikassa.

Kyseessä oli pääministeri Marinin ensimmäinen vierailu Itävallassa.

Lisätiedot: EU-asioiden valtiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (KV-asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki, p. 050 478 6363 ja viestintäasiantuntija Lauri Heikkinen, p. 046 923 5090, valtioneuvoston kanslia