Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin ja YK:n pääsihteeri Guterres keskustelivat Euroopan turvallisuudesta, YK:n vahvistamisesta ja digitalisaatiosta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.1.2022 18.00 | Julkaistu suomeksi 28.1.2022 klo 18.16
Tiedote 52/2022

Pääministeri Sanna Marin ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres keskustelivat perjantaina 28. tammikuuta Euroopan turvallisuustilanteesta sekä keinoista YK:n ja monenvälisen kansainvälisen järjestelmän vahvistamiseksi. Esille nousivat myös globaalit haasteet kuten ilmastonmuutos ja toisaalta digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet.

Keskustelussa nousi esiin YK:n peruskirjan kunnioittamisen tärkeys sekä YK:n tehtävä rauhan ja vakauden puolustamisessa. Marin ilmaisi vakavan huolensa Venäjän toimista, joiden myötä Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt. Hän painotti vuoropuhelun merkitystä, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) roolia ja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteiden arvoa. 

Keskustelussa nousi esille myös pääsihteeri Guterresin syyskuussa julkistama Our Common Agenda (OCA) raportti monenkeskisen yhteistyön ja YK:n vahvistamiseksi. Suomi tukee erityisesti raportin vahvaa painotusta digitaalisen yhteistyön kehittämiseen. Myös painotus nuorisoon sekä kokonaisvaltaisen rauhanagendan kehittämiseen nähdään tärkeänä. 

Pääministeri Marin onnitteli Guterresia toisesta pääsihteerikaudesta, joka alkoi vuoden alussa. Hän myös kiitti pääsihteeriä johtajuudesta pandemian hoidossa ja ilmastokysymyksissä.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa p. 0295 160 306, valtioneuvoston kanslia