Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin keskusteli YK:n pääsihteeri Guterresin kanssa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.4.2020 18.34 | Julkaistu suomeksi 22.4.2020 klo 13.19
Tiedote 266/2020

Pääministeri Sanna Marin on keskustellut puhelimessa YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa YK:n toimista koronakriisissä.

Suomi on YK:n voimakas ja pitkäaikainen tukija. Pääministeri Marin korosti, että Suomi antaa täyden tukensa YK:n ja sen erityisjärjestöjen toimille myös globaalissa pandemiakriisissä.

Suomi on päättänyt tukea koronaviruksen vastaisia globaaleja toimia yhteensä 30 miljoonalla eurolla. Tähän sisältyy 5,5 miljoonan euron lisärahoitus Maailman terveysjärjestö WHO:lle sekä yhteensä 22 miljoonan euron lisärahoitus väestörahasto UNFPA:lle ja tasa-arvojärjestö UN Women -tasa-arvojärjestölle. 

Pääministeri Marin ja pääsihteeri Guterres keskustelivat myös pandemian vaikutuksista kansainväliseen rauhaan ja turvallisuuteen. Konfliktinehkäisy ja kriisinhallinta ovat Suomelle tärkeitä prioriteetteja myös pandemia-aikana. Suomi tukee pääsihteeri Guterresin vetoomusta globaalin tulitauon puolesta. 

Keskustelu oli samalla jatkoa heidän tapaamiselleen New Yorkissa 6. maaliskuuta. Pääministeri Marin on näissä yhteyksissä korostanut YK:n pääsihteeri Gutérresille ylipäänsä monenkeskisen järjestyksen ja YK:n merkitystä sekä tuonut esille myös tarpeen tiiviimmälle EU-YK-yhteistyölle. 

Lisätiedot: Lauri Voionmaa, pääministerin kansainvälisten asioiden erityisavustaja, puh 050 421 0422