Hoppa till innehåll

Statsminister Marin diskuterade med FN:s generalsekreterare Guterres

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.4.2020 18.34 | Publicerad på svenska 22.4.2020 kl. 13.19
Pressmeddelande 266/2020

Statsminister Sanna Marin talade i telefon med FN:s generalsekreterare António Guterres. De diskuterade FN:s åtgärder med anledning av coronakrisen.

Finland är en stark och långvarig stödjare av FN. Statsminister Marin betonade att Finland ger FN:s och dess specialorganisationers åtgärder sitt fulla stöd även under den globala pandemikrisen.

Finland har beslutat att stödja de globala åtgärderna mot coronaviruset med sammanlagt 30 miljoner euro. I summan ingår tilläggsfinansiering på 5,5 miljoner euro till Världshälsoorganisationen samt tilläggsfinansiering på sammanlagt 22 miljoner euro till befolkningsfonden UNFPA och jämställdhetsorganisationen UN Women.

Statsminister Marin och generalsekreterare Guterres diskuterade också hur pandemin påverkar den internationella freden och säkerheten. Konfliktförebyggande och krishantering är viktiga prioriteringar för Finland även under pandemin. Finland stöder generalsekreterare Guterres vädjan om globalt eldupphör.

Diskussionen mellan statsminister Marin och generalsekreterare Guterres var samtidigt en fortsättning på deras möte i New York den 6 mars. I båda sammanhangen har statsminister Marin framhållit vikten av multilateral ordning och FN:s arbete, och därtill lyft fram behovet av ett närmare samarbete mellan EU och FN.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, statsministerns specialmedarbetare i internationella ärenden, tfn 050 421 0422