Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo edustaa Suomea Granadan huippukokouksissa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.10.2023 9.49 | Julkaistu suomeksi 3.10.2023 klo 14.27
Tiedote

Pääministeri Petteri Orpo edustaa Suomea EU:n puheenjohtajamaassa Espanjassa järjestettävissä huippukokouksissa torstaina 5. ja perjantaina 6. lokakuuta. Perjantaina Granadassa kokoontuu ylimääräinen Eurooppa-neuvosto. Torstaina pidettävään Euroopan poliittisen yhteisön tapaamiseen osallistuu EU-maiden johtajien lisäksi 20 muun eurooppalaisen maan päämiehet.

Euroopan poliittisen yhteisön kolmas kokous miettii keinoja tehdä Euroopasta selviytymiskykyisempi, vauraampi ja geostrategisempi. Kokous alkaa täysistunnolla, jonka jälkeen käydään ryhmäkeskusteluja eri aiheista. Pääministeri Orpo osallistuu monenkeskisyyttä ja turvallisuutta käsittelevään keskusteluun. Suomen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa koko Euroopan tukea Ukrainalle ja pitää yllä diplomaattista painetta Venäjää kohtaan. Venäjää ja Valko-Venäjää ei ole kutsuttu kokoukseen.

Eurooppa-neuvoston epävirallinen kokous aloittaa EU-johtajien keskustelut EU:n tulevaisuudesta. EU-maiden johtajien on määrä hyväksyä ensi kesäkuussa järjestettävien Euroopan parlamenttivaalien jälkeen EU:n strateginen ohjelma vuosille 2024 – 2029. Granadan huippukokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa Euroopan puolustuksesta sekä Euroopan kilpailukyvyn vahvistamisesta.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut, että on tarpeen vahvistaa Euroopan puolustuskykyä, puolustustarviketeollisuutta, kriisinkestävyyttä, yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä strategista kilpailukykyä. Suomi voi tarjota tähän työhön vankkaa osaamista esimerkiksi huoltovarmuuden, kokonaismaanpuolustuksen, hybridi- ja kybervalmiuksien sekä puolustusteollisuuden sektoreilla”, pääministeri Orpo sanoo.

Lisätietoja: Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen p. 0295 16001, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Epävirallinen Eurooppa-neuvosto
Euroopan poliittisen yhteisön kokous | europa.eu