Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo representerar Finland vid toppmöten i Granada

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.10.2023 9.49 | Publicerad på svenska 3.10.2023 kl. 14.27
Pressmeddelande
Statsminister Petteri Orpo

Torsdagen den 5 och fredagen den 6 oktober ska statsminister Petteri Orpo representera Finland vid toppmöten i Spanien, som innehar ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. På fredagen sammanträder Europeiska rådet till ett extra möte i staden Granada. I mötet i den europeiska politiska gemenskapen på torsdagen deltar förutom EU-ländernas stats- och regeringschefer också stats- och regeringschefer från 20 andra europeiska länder.

Vid det tredje mötet i den europeiska politiska gemenskapen diskuteras olika sätt att göra Europa mer resilient, välmående och geostrategiskt. Mötet inleds med ett plenarsammanträde, varefter olika teman diskuteras i mindre grupper. Statsminister Orpo deltar i en diskussion om multilateralism och säkerhet. Finlands centrala mål är att stärka hela Europas stöd till Ukraina och upprätthålla det diplomatiska trycket på Ryssland. Ryssland och Belarus är inte inbjudna till mötet.

Vid det informella mötet i Europeiska rådet inleder stats- och regeringscheferna en serie diskussioner om EU:s framtid. Efter Europaparlamentsvalet i juni 2024 ska stats- och regeringscheferna anta EU:s strategiska agenda för 2024–2029. Vid toppmötet i Granada diskuteras bland annat Europas försvar och stärkandet av Europas konkurrenskraft.

”Rysslands anfallskrig mot Ukraina har visat att Europas försvarsförmåga, försvarsmaterielindustri, resiliens, gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och strategiska konkurrenskraft behöver stärkas. I det här arbetet kan Finland bidra med sitt gedigna kunnande till exempel inom försörjningsberedskap, totalförsvar, beredskap inför hybrid- och cyberhot samt försvarsindustrin”, säger statsminister Orpo.

Ytterligare information: Jori Arvonen, understatssekreterare för Europafrågor, tfn 0295 16001, Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli.

Informellt möte i Europeiska rådet
Möte i den europeiska politiska gemenskapen | europa.eu