Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpon ja Alankomaiden pääministeri Rutten tapaamisessa esillä toimet Euroopan turvallisuuden ja menestyksen takaamiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.6.2024 15.09
Tiedote

Pääministeri Petteri Orpo ja Alankomaiden virkaa tekevä pääministeri Mark Rutte tapasivat Helsingissä torstaina 13. kesäkuuta. Pääministerien keskusteluissa esillä oli muun muassa toimet Euroopan turvallisuuden sekä taloudellisen menestyksen takaamiseksi.

Alankomaat on Suomelle läheinen liittolainen ja merkittävä kauppa- ja investointikumppani. Niin turvallisuuden kuin talouden suhteen mailla on paljon samansuuntaisia intressejä. Kahdenvälisissä kauppasuhteissa on edelleen suuria kasvun mahdollisuuksia esimerkiksi puhtaan siirtymän ja vetytalouden aloilla. 

Pääministerit keskustelivat kesäkuun Eurooppa-neuvoston aiheista, joita tulevat olemaan muun muassa Ukrainan tukeminen, turvallisuus ja kilpailukyky sekä EU:n korkean tason nimitykset. 

Pääministeri Orpo korosti nopean ja tehokkaan sotilaallisen avun tärkeyttä Ukrainalle, joka puolustautuu Venäjän laitonta hyökkäystä vastaan, ja taistelee koko Euroopan turvallisuuden puolesta.

”Meidän tulee taata Ukrainan kokonaisvaltainen kyky puolustautua niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Suomi tukee myös vahvasti EU:n neljännentoista Venäjä-pakotepaketin nopeaa hyväksymistä”, toteaa pääministeri Orpo.

Esillä keskusteluissa olivat myös toimet Euroopan kilpailukyvyn parantamiseksi ja turvaamiseksi.

”EU:n kilpailukyvyn kannalta ratkaisevan oleellista on normaaleihin valtiontukisääntöihin palaaminen ja tasavertaiset sekä aitoon kilpailuun perustuvat sisämarkkinat. Myös EU:n pääomamarkkinaunionin kehittäminen on keskeisessä roolissa investointien lisäämiseksi Eurooppaan”, sanoo pääministeri Orpo.

Eurooppa-neuvoston jäsenet kokoontuvat ensimmäisen kerran keskustelemaan Euroopan parlamenttivaalien jälkeisistä korkean tason nimityksistä 17. kesäkuuta. Pääministeri Orpo katsoo, että EU:n toimintakyvyn takaamiseksi uuden komission tulisi aloittaa työnsä mahdollisimman pian. Näin ollen jo 27.–28. kesäkuuta pidettävässä Eurooppa-neuvostossa tulisi sopia korkean tason nimityksistä.

Pääministeri Orpo kiitti pääministeri Ruttea myös Alankomaiden vahvasta tuesta EU:n kokonaisturvallisuuden ja varautumisunionin kehittämiselle, joka on yksi Suomen EU-politiikan keskeisiä tavoitteita.

Keskusteluissa esillä oli myös 9.-11. heinäkuuta Washingtonissa pidettävä Naton huippukokous, jonka keskeinen teema on liittokunnan pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen ja Naton vahva tuki Ukrainalle.

Pääministeri Rutte tapasi Helsingissä 13. kesäkuuta myös presidentti Alexander Stubbin ja osallistui Kultaranta-keskusteluihin.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela p. 0295 160 978 ja viestinnän erityisasiantuntija Lauri Heikkinen p. 046 923 5090, valtioneuvoston kanslia