Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo och Nederländernas premiärminister Rutte möttes och diskuterade åtgärder för att garantera Europas säkerhet och framgång

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.6.2024 15.09
Pressmeddelande

Statsminister Petteri Orpo och Nederländernas tillförordnade premiärminister Mark Rutte träffades i Helsingfors torsdagen den 13 juni. De diskuterade bland annat åtgärder för att garantera Europas säkerhet och ekonomiska framgång.

Nederländerna är en nära allierad till Finland och en betydande handels- och investeringspartner. När det gäller såväl säkerhet som ekonomi har länderna många liknande intressen. Det finns fortfarande stora tillväxtmöjligheter i de bilaterala handelsförbindelserna, till exempel när det gäller ren omställning och väteekonomi. 

Vid Europeiska rådets möte i juni diskuterade statsministrarna bland annat stödet till Ukraina, säkerheten och konkurrenskraften samt EU:s utnämningar på hög nivå. 

Statsminister Orpo betonade vikten av snabbt och effektivt militärt bistånd till Ukraina, som försöker bekämpa Rysslands olagliga angrepp och strider för säkerheten i hela Europa.

”Vi måste garantera Ukrainas övergripande förmåga att försvara sig på både kort och lång sikt. Finland stöder också ett snabbt godkännande av EU:s fjärde sanktionspaket mot Ryssland”, säger statsminister Orpo.

Ministrarna diskuterade också åtgärder för att förbättra och trygga Europas konkurrenskraft.

”Med tanke på EU:s konkurrenskraft är det av avgörande betydelse att man återgår till de normala reglerna för statligt stöd och en jämlik inre marknad som baserar sig på genuin konkurrens. Också utvecklandet av EU:s kapitalmarknadsunion har en central roll när det gäller att öka investeringarna i Europa”, säger statsminister Orpo.

Europeiska rådets medlemmar sammanträder den 17 juni för första gången sedan Europaparlamentsvalet för att diskutera utnämningar på hög nivå. Statsminister Orpo anser att den nya kommissionen bör inleda sitt arbete så snart som möjligt för att garantera EU:s funktionsförmåga. Därför bör man redan vid Europeiska rådets möte den 27–28 juni komma överens om utnämningar på hög nivå.

Statsminister Orpo tackade också statsminister Rutte för Nederländernas starka stöd till utvecklandet av EU:s övergripande säkerhet och beredskapsunionen, som är ett av de centrala målen för Finlands EU-politik.

Vid diskussionerna behandlades också Natos toppmöte i Washington den 9–11 juli. Ett centralt tema för toppmötet är stärkandet av alliansens avskräckning och försvar och Natos starka stöd till Ukraina.

Premiärminister Rutte träffade också republikens president Alexander Stubb i Helsingfors den 13 juni och deltar i Gullrandadiskussionerna.

Mer information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, Marja Koskela, statsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 160 978, och Lauri Heikkinen, specialsakkunnig i kommunikation, tfn 046923 5090, statsrådets kansli