Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpon pyöreä pöytä keskusteli puolustusteollisuuden mahdollisuuksista ja haasteista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.6.2024 12.57
Tiedote
Pääministerin pyöreä pöytä puolustusviennistä kokoontuneena pöydän äärelle Smolnaan. Kuvan keskellä pääministeri Petteri Orpo muiden osallistujien ympäröimänä.

Pääministeri Petteri Orpo ja keskeiset puolustusteollisuuden edustajat kokoontuivat 25. kesäkuuta puolustusviennin pyöreään pöytään keskustelemaan puolustusteollisuuden mahdollisuuksista ja haasteista uudessa turvallisuuspoliittisessa toimintaympäristössä.

Tilaisuudessa keskusteltiin keinoista suomalaisen puolustusteollisuuden kapasiteetin kasvattamiseksi ja toimintaedellytysten parantamiseksi sekä puolustusteollisuuden rahoituksesta Suomessa ja Euroopassa. Puolustusteollisuuden suurempi kapasiteetti mahdollistaisi Ukrainan vahvemman tukemisen sekä vastaamisen kansainvälisesti kasvaneeseen kysyntään.

Toimiva ja kilpailukykyinen Euroopan puolustuksen teollinen ja teknologinen perusta on edellytys eurooppalaisten suorituskykyjen tehokkaalle kehittämiselle.

”Ukrainan sota on muuttanut perustavaa laatua olevalla tavalla käsitystämme Euroopan turvallisuudesta. Puolustusteollisuuden näkymät ovat muuttuneet ratkaisevasti. Suomalainen puolustusteollisuus kuuluu maanosamme parhaisiin ja siksi kertaluokkaa isommalle ajattelulle ja kasvun vauhdittamiselle on erinomainen pohja”, pääministeri Petteri Orpo korosti.

Pyöreässä pöydässä nousivat esille hallituksen panostukset tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä vienti ja vienninedistäminen muuttuneessa toimintaympäristössä. Hallitusohjelman mukaisesti puolustusteollisuus otetaan huomioon kansallisissa TKI-panostuksissa ja vienninedistämishankkeissa.

Uudet EU-aloitteet ja Nato-jäsenyys tarjoavat paljon mahdollisuuksia puolustusteollisuudelle. Hallitus tukee suomalaista puolustusteollisuutta näiden hyödyntämiseksi. Maaliskuussa 2024 Suomen johdolla laaditussa yhteiskirjeessä Suomi ja 14 muuta EU-jäsenvaltiota esittivät lisää Euroopan investointipankin rahoitusta puolustusteollisuudelle.

Pääministeri Orpon hallitus toimii puolustusteollisuuden toimintaedellytysten parantamiseksi ja kapasiteetin kasvattamiseksi hallitusohjelman mukaisesti.

Lisätietoja: pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja Mikko Martikkala, p. 0295 161 171, mikko.martikkala(at)gov.fi