Hoppa till innehåll

Försvarsindustrins möjligheter och utmaningar på agendan för rundabordsdiskussion under ledning av statsminister Orpo

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.6.2024 12.57
Pressmeddelande
Pääministerin pyöreä pöytä puolustusviennistä kokoontuneena pöydän äärelle Smolnaan. Kuvan keskellä pääministeri Petteri Orpo muiden osallistujien ympäröimänä.

Statsminister Petteri Orpo och centrala företrädare för försvarsindustrin samlades till en rundabordsdiskussion kring försvarsexport den 25 juni. De diskuterade försvarsindustrins möjligheter och utmaningar i den nya säkerhetspolitiska omvärlden.

Under rundabordsdiskussionen behandlades sätt att öka den finländska försvarsindustrins kapacitet och förbättra verksamhetsförutsättningarna för den samt finansieringen av försvarsindustrin i Finland och Europa. Genom att öka försvarsindustrins kapacitet kan man bidra med starkare stöd till Ukraina och svara på den allt större internationella efterfrågan.

En fungerande och konkurrenskraftig industriell och teknisk grund för det europeiska försvaret är en förutsättning för en effektiv utveckling av de europeiska kapaciteterna.

”Rysslands anfallskrig mot Ukraina har fundamentalt förändrat vår uppfattning om säkerheten i Europa. Utsikterna för försvarsindustrin har förändrats på ett avgörande sätt. Den finländska försvarsindustrin hör till de bästa i Europa, och därför finns det en utmärkt grund för att tänka större och sätta mer fart på tillväxten”, betonade statsminister Petteri Orpo.

Rundsbordsdiskussionen gick även in på regeringens satsningar på forskning, utveckling och innovationer samt på export och exportfrämjande i en förändrad omvärld. I enlighet med regeringsprogrammet beaktas försvarsindustrin i nationella FoUI-satsningar och exportfrämjande projekt.

Nya EU-initiativ och Natomedlemskapet innebär stora möjligheter inom försvarsindustrin. Regeringen stöder den finländska försvarsindustrin för att kunna utnyttja dessa. I ett gemensamt brev som togs fram under ledning av Finland i mars 2024 föreslog Finland och 14 och andra EU-länder ytterligare finansiering för försvarsindustrin av Europeiska investeringsbanken.
Statsminister Orpos regering arbetar för att förbättra försvarsindustrins verksamhetsförutsättningar och öka kapaciteten i enlighet med regeringsprogrammet.

Ytterligare information: Mikko Martikkala, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 161 171, mikko.martikkala(a)gov.fi